"Neki hoće da štede novac pa zato spavaju napolju"

Za razliku od slika koje vidimo u Makedoniji, u Srbiji je situacija sa izbeglima s Bliskog istoka potpuno drugačija i pod kontrolom.

Izvor: B92

Petak, 21.08.2015.

16:07

Default images

Slike hiljada izbeglica koji na putu ka zapadnoj Evropi spavaju po parkovima svakodnevica su u čitavom regionu.

Svi oni beže od rata. Ipak, razlikuje ih debljina novčanika. Zato neki spavaju na ulici, neki u hotelu.

Nisu svi raspoloženi da govore, a pokušali smo da saznamo razloge za beg od kamere. Kažu da ne žele da pričaju za medije, jer ne govore dobro engleski, ipak, pravi razlog je drugačiji.

Džervit iz Avganistana kaže da se njegovi sunarodnici plaše da ih kasnije ne prepoznaju na granici, a spreman je da nam odgovori i na privatno pitanje, odakle mu novac za hotel.

“Svi mi imamo novac. Neki ljudi žele da spavaju napolju, neki žele u hotelu. Zašto? Pa zato što je dug put i ne znate šta može da vam se dogodi usput niti kada ćete stici na željeno odredište i zato štede novac”, ističe Džervit.

Procenjuje se da u beogradskim hotelima i hostelima dnevno boravi i do nekoliko stotina izbeglica, baš kao i na ulici.

Beogradski hotelijeri neće vam reći koliko se izbeglica nalazi u njihovim sobama, kažu da je svaki gost jednak gost ukoliko je spreman da plati hranu i prenoćište u njihovom hotelu te da ih oni ne razlikuju po boji kože i nacionalnosti

Novac ipak nije presudan za spavanje u sobi. Na Novom Beogradu srećemo Alija iz Iraka. On pokušava da nađe smeštaj u jednom hotelu na vodi.

“Nemam dokumenta, samo ovo što su mi izdali u Grčkoj. Zato nijedan hotel neće da me primi, ne znam šta da radim... Uskoro ću u Mađarsku, čekam da me porodica pozove odande”, kaže Ali.

Dok se to ne dogodi, Ali nastavlja da traži smeštaj u Beogradu i da se moli da ne bude kiše. Baš kao što to rade i oni koji su pod otvorenim nebom. Ili zato što nemaju ili zato što štede novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: