"Vaš san je gotov; ako pokrenete rat, izgubićete"

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači naveo je da je pokušaj Srbije da blokira članstvo Kosova u Unesku i Interpolu suprotan Briselskim sporazumom.

Izvor: Beta

Petak, 21.08.2015.

17:57

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Tači je pozvao članice Saveta bezbednosti da podrže namere Kosova.

"Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo dogovoriti važne dogovore - o telekomunikacijama, energetici, ZSO", rekao je Tači u Njujorku.

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti. "Vaš san je završen jednom za svagda. Ako pokrenete rat, izgubićete", rekao je on.

Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim šta je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 verskih objekata na Kosovu.

On je na sednici SB UN rekao da je Kosovo već članica Svetske banke i MMF i da je Kosovo sposobno da postane članica Uneskoa pre nego što postane članica UN pod uslovom da dobije dve trećine glasova podrške.

"Konačan ishod ćemo znati u novembru", rekao je on, dodavši da Priština razume da UN ne žele da budu odgovorne i da prepuštaju članicama da odluče o tome.

Takođe, on je rekao i da su mnoge zemlje - od Austrije do Vjetnama, postale članice UNESKA mnogo pre nego sto su postale deo UN.

"Dakle, bez obzira na to što Srbija tvrdi, članstvo Kosova u međunarodnim telima će samo unaprediti stabilnost i jačati dijalog koji traži normalizaciju. Izolacija Kosova sigurno neće doneti normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", rekao je Tači i dodao da je baština istorije na Kosovu danas bezbedna, čak sigurnija nego u "poslednjih 1.000 godina".

Tači takođe tvrdi da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno. On je pozvao članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to.

Prema njegovim rečima, baština je zaštićena modernim zakonskim okvirom koji je odobrio izaslanik UN-a Marti Ahtisari.

"Naša policija štiti 95 odsto lokaliteta Srpske pravoslavne crkve. Snage NATO-a su nam poverile njihovu zaštitu i zadovoljni su bezbednošću", rekao je Tači i dodao da će Kosovo zatražiti prijem i u Interpol i Savet Europe. On je podsetio i da su na Kosovu usvojeni amandmani koji omogućavaju formiranje Specijalnog suda.

Pomenuo je i probleme na Kosovu, ali je istakao da je Kosovo danas bezbedno.

"Mi smo šampioni u borbi protiv ekstremizma u regionu", tvrdi Tači.

Tači je u govoru pozvao zemlje EU da bez odlaganja potpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom u septembru ove godine.

"Svako političko kašnjenje potpisivanja SSP ili procesa liberalizacije viznog režima biće jaka prepreka za proces dijaloga (sa Srbijom) u Briselu", rekao je Tači.

Šef kosovske diplomatije je pozvao sve članove Saveta bezbednosti UN da podrže peticiju koju je potpisalo više od 150.000 građana Kosova, koji traže međunarodnu pravdu za oko 20 hiljada kosovskih žena silovanih tokom rata.

Tači je informisao Savet bezbednosti o, kako je rekao, nekim dobrim privrednim vestima s Kosova i istakao da je francuski konzorcijum dao ponudu od 400 miliona evra za izgradnju ski-centra Brezovica. Ocenio je da će taj projekat u velikoj meri pomoći tamoišnjim Srbima i privući druge investicije na Kosovo.

Prema njegovim rečima, takvi pozitivni primeri su jedan od razloga za drastično smanjenje broja ljudi koji odlaze s Kosova u EU i traže azil.

Tači je rekao i da Kosovo sada ima najveći prosečan ekonomski rast u poslednjih sedam godina na Zapadnom Balkanu i najniži dug u odnosu na BDP u celoj Istočnoj Evropi.

"Mandat sledećeg šefa UNMIK-a treba da obeleži ozbiljna rasprava o tome kako da se sredstva koja se troše u mirnom Kosovu preusmere na ljude na Bliskom istoku i na druge teritorije koje se suočavaju sa egzistencijalnim pretnjama", rekao je Tači.

On je izrazio zadovoljstvo dolaskom Zahira Tanina na mesto šefa UNMIK-a jer je Avganistan, "prijateljska zemlja, jedna od prve dve koja je priznala Kosovo".

Osim toga, Tači je rekao da je Kosovo stvorilo uslove za formiranje specijalnog suda, ali je ocenio i da niko na Kosovu neće dozvoliti da se "genocid države Srbije" izjednačava sa "eventualnim radnjama očajnih pojedinca iz zajednice potlačenih".

Tači je na sednici o redovnom tromesečnom izveštaju generalnog sekretara UN, Ban Ki Muna o stanju na Kosovu rekao da se nada se da će "Savet bezbednosti UN prepoznati zrele napore kosovske vlade da se baƒve svim zločinima počinjenim u godinama rata".

Kosovo je proteklih meseci suočeno sa nekim od najtežih izazova u poslednjih nekoliko godina, ali su ti izazovi bili prilika da Kosovo dokaže svoju transformaciju iz zemlje u kojoj su bile potrebna pomoć za očuvanje bezbednosti, a sada je izvor stabilnosti i mira, rekao je Tači.

"Niko na Kosovu, uključujući i mene, neće stajati skrštenih ruku i dozvoliti da se kroz Specijalni sud izjednačavaju genocidne radnje Slobodana Miloševića, države Srbije, sa eventualnim radnjama očajnih pojedinaca iz zajednice potlačenih, koje su počinjene tokom ili nakon rata. Rat Srbije protiv Kosova je vođen uz učešće vojske, policije i paravojnih jedinica, a uz podršku srpskih intelektualaca. To je bio čist i jednostavan fašizam", rekao je Tači.

Tači je dodao da će Kosovo zaštititi "nasleđe rata", slobodu Kosova i kosovske nezavisnosti.

"Ali, sada smo pristali na stvaranje instrumenta koji je mnogo kredibilniji od bilo kojeg suđenja pred sudovima svih balkanskih zemalja. Zahvaljujemo zemljama članica koje su pozdravile ovaj potez Kosova, i nadam se da će Savet bezbednosti UN prepoznati zrele napore kosovske vlade da se bavi svim zločinima počinjenim u godinama rata", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: