Slovačka: Za odstrel izbeglica nudio 25 evra

Slovačka policija je privela i za podsticanje rasne mržnje optužila jednog 19-godišnjeg Slovaka.

Izvor: Beta

Četvrtak, 20.08.2015.

19:24

Default images
Foto: Tanjug

On je juče na internetu dao oglas da nudi posao - "odstrel izbeglica u Gabčikovu, 25 evra po komadu", a samo prvog dana javilo mu se više od 20 zainteresovanih.

Mladić je "odstrel izbeglica" nudio kao sezonski posao, radi "čišćenja" centra u Gabčikovu, a nudio je i automat sa 90 metaka uz "čip koji će registrovati koliko je ko izbeglica ubio".

"Optuženi tokom krivične istrage ostaje na slobodi. Optužen je za zločin podsticanja ;rasne i etničke mržnje. Ako mu na sudu dokažu krivicu, prete mu dve do šest godina zatvora", saopštila je danas portparolka slovačke policije Denisa Balogova.

Mladić se brani da je sve bila samo šala i rekao je da je shvatio da je preterao kada je video da mu se samo prvog dana javilo dvadeset interesenata.

"Ne žalim što sam dao oglas zato što mi tih ljudi, izbeglica, nije žao. Žao mi je samo dokle je sve došlo", rekao je mladić slovačkoj televiziji Markiza.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj, izbeglički talas sa Bliskog istoka i iz Afrike izazvao je pravu ksenofobnu histeriju, iako od početka godine u obe zemlje nije stiglo izbeglica ni koliko stiže u Nemačku samo za dva dana, a svi su u te dve zemlje samo u prolazu u pokušaju da stignu do Nemačke ili Skandinavije.

Slovački političari su još početkom leta kategorično odbili da prime muslimane i insistiraju na tome da najviše što Slovačka može da uradi jeste da primi do 200 hrišćana, porodica iz Sirije.

Obrazloženje koje već duže ponavljaju u svim raspravama sa evropskim partnerima - da muslimanima u Slovačkoj ne bi bilo dobro i da ne bi mogli da se integrišu, došlo je u žižu interesovanja danas, kada su na to podsetili evropski mediji.

Češka je prihvatila da ipak primi 1.500 izbeglica u naredne dve godine, a Slovačka je, umesto solidarne dobrovoljne kvote, uz prihvatanje šačice hrišćana iz ratnih područja, odlučila da bilateralno olakša Austriji i omogući da 500 izbeglica iz njenih prenatrpanih centara sačeka u Slovačkoj da li će dobiti austrijski azil.

Ti kandidati za azil u Austriji trebalo bi da budu smešteni u Gabčikovu, na granici s Mađarskom, iako je početkom avgusta grad u referendumu odbio da prihvati izbeglice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: