Izvesni prevremeni izbori u Grčkoj

Premijer Grčke Aleksis Cipras podneo je ostavku u televizijskom obraćanju građanima i time je utabao put prevremenim parlamentarnim izborima.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

17:19

Default images
Foto: Beta, AP

Kako ističe Rojters, Cipras je izgubio većinu u parlamentu nakon pobune članova Sirize koji su bili protiv trećeg paketa pomoći Grčkoj i uslova kreditora.

Pre samo nekoliko sati objavljeno je da bi grčki premijer trebalo sa savetnicima da donese odluku o tome da li treba raspisivati vanredne parlamentarne izbore. Tada je jedan zvaničnik vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao da Cipras veruje da je to način za umirivanje pobune među članovima Sirize.

Osim toga, državna televizija ERT je navela da bi ta odluka trebalo da bude saopštena tokom dana.

Mediji su prošle nedelje preneli da se vladajuća partija Grčke suočava sa raskolom uoči odlučivanja parlamenta o međunarodnoj pomoći.

Šefica parlamenta Zoe Konstantopulu je kritikovala ministra finansija Euklida Cakalatosa, mladi Sirize iznose mišljenje da bi Grčka trebalo u potpunosti da napusti zonu evra, dok je najveći evroskeptik ove partije Panajotis Lafazanis pozvao na nacionalni pokret protiv mera štednje, zbog čega ga je vlada kritikovala.

Međutim, nakon celonoćne rasprave, grčki parlament je ipak odobrio predlog zakona o trećem paketu međunarodne pomoći.

Obraćajući se parlamentu pre glasanja Cipras je ovaj paket nazvao "nužnim zlom za naciju". Bivši ministar finansija Janis Varufakis je tada ostao pri svom stavu i glasao protiv paketa pomoći.

Podsećamo, Varufakis je na svom blogu početkom jula objavio da podnosi ostavku na mesto ministra finansija Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: