Samo jedna zemlja EU izdaje pasoše plave boje

Među 28 pasoša državljana članica Evropske unije, izgledom se izdvaja tek jedan – hrvatski, koji je plave boje.

Izvor: B92

Sreda, 19.08.2015.

22:29

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Svi pasoši država članica EU uniformnog su izgleda i svi su neke nijanse crvene boje, tačnije “bordo boje”, kako piše u Službenom listu EU, a čega se pridržavaju i neke države kandidatkinje za članstvo, piše "Večernji list".

"Stav EU je da nema obaveze. Nisu ni svi pasoši bordo boje, variraju od smeđih do bordo i tamnocrvenih. Ne menjamo boju, osim što ide naziv Europska unija", poručio je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić.

Evropska unija je unifikovala izgled 1981., kad i spominje da su pasoši bordo boje, ali reč je samo o preporuci.

Usprkos tome, mnoge evropske države zamenile su stare pasoše novima.

Tako je iz plave u crvenu 2000. prešla Češka, 2001. Poljska, a godinu dana kasnije i Estonija. Boju pasoša menjale su i stare članice: Nemačka je penzionisala zelene pasoše 1988. i zamenila ih crvenima, a iste se godine Velika Britanija odrekla tradicionalne plave boje u zamenu za crvenu. Italijani su zeleni pasoš zamenili “evropski crvenim” 1998.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: