Vulin: Kako će EU reagovati na zabranu ćirilice?

Od reagovanja hrvatske vlade na zabranu ćiriličnog pisma u Vukovaru važnije je da li će i kako će reagovati Evropska unija, izjavio ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2015.

11:55

Default images
Foto: Beta/AP

Ako EU može svojoj članici da dozvoli da zabrani upotrebu pisma jednom narodu, da zabrani sećanje na Srbe kojih u Hrvatskoj više nema, ili ih ima veoma malo, ako može tako nešto da dozvoli, pitanje je kakve su to onda njene vrednosti, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

"Da li smo mi onda zreli za EU, ako EU ne može da odreaguje na čist, jasan primer rasizma?", zapitao se ministar rada.

On je na otvaranju Sajma zapošljavanja u Požarevcu rekao novinarima da "nažalost nije iznenađen" odlukom vukovarskog Gradskog veća da "protera" ćirilično pismo sa gradskih ustanova, trgova i ulica.

"Pre godinu dana, pre dve godine, kada je počelo sa razbijanjem ćiriličnih tabli u Vukovaru i kada je najjednostavnija i potpuno civilizacijska mogućnost da pišete i čitate na svom jeziku u Republici Hrvatskoj dignuta na nivo građanskog sukoba, ja sam rekao da onaj ko razbija ćirilične table jednog naroda, razbijao bi i glave dece tog naroda, samo da može. I samo da sme", istakao je Vulin.

On je zamolio nadležne u EU da se zamisle i postave sebi jednostavno pitanje - šta bi uradili i kako bi reagovali, koliko bi im vremena trebalo da izađu sa jasnom reakcijom i jasnim saopštenjem da je ovo urađeno za bilo koji drugi narod u Evropi, bilo koju boju kože ili religiju.

"Da li neko može da zamisli, da recimo, u Belgiji neko zabrani upotrebu nemačkog jezika? Ili da neko u Belgiji zabrani upotrebu francuskog jezika, ili da u Italiji zabrane nemački jezik?", zapitao je Vulin.

On je dodao da je posle zabrane ćiriličnog pisma, ostalo da se zabrani samo još Srpska pravoslavna crkva.

"I onda zaista Srba više neće biti ni u sećanju. Spomenici se već ruše, kao što znate, u Novoj Gradiškoj je pre nekoliko dana srušen spomenik koji je trebalo da bude sećanje na pobijene u poslednjem ratu", istakao je Vulin.

On je zamolio hrvatsku vladu da reaguje i da, kako je naglasio, raspusti Veće koje se proslavilo pevanjem ustaških pesama i koje je zabranilo upotrebu ćiriličnog pisma i da reaguju "onako kako bi svako civilizovan" reagovao na tu pojavu rasizma.

Gradsko veće Vukovara izglasalo je juče izmene gradskog Statuta po kojima na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u Vukovaru nisu predviđene dvojezične table sa latiničnim i ćiriličnim natpisima.

Za izmene je glasalo deset odbornika vladajuće koalicije na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), dok je deset odbornika iz opozicije koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) bilo protiv toga.

Presudio je glas odbornice Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Slavice Jelinić, koja je podržala izmene statuta grada.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava smatra da je odlukom o zabrani ćirilice Zagreb u Vukovar prebacio “vruć krompir“.

Hrvatski analitičar Davor Đenaro istakao je da: "Rat oko ćirilice ugrožava poziciju Hrvatske u Vukovaru, ali da kreatori politike u Zagrebu toga nisu svesni".

Osim toga, takođe politički analitičar iz Hrvatske, Žarko Puhovski, istakao je da se izmenama Statuta Vukovara, što je posledica politikantskog ponašanja, očito smanjuju prava srpske manjine.

Kako kaže, ta odluka: "Znači da Vukovar od simbola zakonite i legitimne odbrane i simbola koljačkog srpskog nacionalizmaa vremenom sve više postaje simbol agresivnog hrvatskog nacionalizma prema manjinima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: