"Makedonci da se proglase za Bugare jer to i jesu"

Direktor Nacionalnoistorijskog muzeja u Sofiji Božidar Dimitrov pokrenuo je kampanju da se svi Makedonci proglase za Bugare, jer to, kako kaže – ionako jesu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2015.

14:18

Default images

Božidar Dimitrov svake subote na jednom kanalu bugarske televizije vodi svoju emisiju o istoriji i sebe vidi kao čuvara bugarskog nacionalnog blaga.

Trenutno se zalaže za promenu zakona koja bi omogućila da Makedonci bugarskog porekla samo na osnovu usmenog iskaza – na bugarskom jeziku – dobiju bugarsko državljanstvo.

Pismeni dokazi ne bi bili potrebni.

„Trinaest vekova, sve do 1944, u Makedoniji su živeli Bugari. Jednog dana neko im je rekao da su Makedonci, a ne Bugari. Da nemaju ništa sa Bugarskom, da će im biti kontruisana država, napisana istorija i – to je i učinjeno. A onda su u novom vremenu odjednom nastali problemi sa identitetom. Oko 500.000 Makedonaca bi tako mogli da postanu Bugari i istovremeno i građani EU", nada se Dimitrov.

To bi bila četvrtina ukupnog stanovništva Makedonije.

„Ako bismo se“, kaže, „dobro organizovali, za šta nije neophodan samo zakon, već i politička volja, vrlo brzo bismo mogli da – individualno – uvedemo Makedonce u Evropsku uniju. Tako ćemo rešiti naše demografske probleme. Makedonci to hoće. Svi – na čelu sa premijerom – žele bugarski pasoš.“

I bivši makedonski premijer Ljupčo Georgijevski ima bugarski pasoš. Dve trećine građana Makedonije ima dvostruko državljanstvo – što za njih znači i veću slobodu kretanja. I makedonski kamioni voze po stranim zemljama najčešće sa bugarskim tablicama.

Makedonski analitičar Kim Mehmeti o makedonsko-bugarskim odnosima kaže: „To jesu dva naroda. Ali nigde istorije dva naroda nisu u takvoj meri međusobno isprepletane kao što je to slučaj sa Bugarima i Makedoncima. Tako ćete naći iste spomenike u različitim prestonicama – Sofiji i Skoplju.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: