Danas: Gradiće se kampovi za azilante

Zatvaranje granice sa Mađarskom i nemogućnost readmisije sa Makedonijom povećaće broj izbeglica koji će tražiti azil u Srbiji.

Izvor: B92

Subota, 15.08.2015.

00:23

Default images

To će usloviti potrebu za izgradnjom kampova za azilante širom Srbije, saznaje Danas u diplomatskim krugovima.

Kako je "Danasu" objašnjeno, UNHCR će Makedoniju uskoro proglasiti nebezbednom državom, stoga neće moći da se sa njom sprovodi sporazum o readmisiji.

Takođe, prema tvrdnjama izvora "Danasa", Srbija će ipak morati da izgradi veće centre za prihvat izbeglica, s obzirom na trend rasta i starosnu strukturu njihovog priliva, kao i činjenicu da slede jesenji i zimski meseci u kojima će ti ljudi morati da se smeste na zatvorenom i iole prihvatljivom mestu za boravak.

Ističe se da to ne bi trebalo da iznenađuje predstavnike Vlade Srbije, odnosno javno mnjenje, s obzirom na to da je reč o logičnoj posledici aktuelnog stanja.

"Brojevi kažu da je svakog dana broj izbeglica koji ulaze u Srbiju sve veći, a pregled aktuelnog stanja govori i da među njima ima sve više dece i žena. Jasno je da Srbija trenutno nema kapaciteta da smesti sve te ljude u prihvatilišta. To sada nije toliko alarmantno jer je toplo, ali sledi hladniji period i ukoliko se tu situacija ne predupredi, preti svojevrsna humanitarna katastrofa", napominju sagovornici "Danasa".

Oni napominju da će razlog za otvaranje kampova za azilante biti, pre svega, zatvaranje granice sa Mađarskom.

"Takođe, razlog za izgradnju centara biće i nemogućnost za readmisiju Makedoniji, s obzirom na to da se očekuje da UNHCR tu državu proglasi nebezbednom", ističu "Danasovi" diplomatski izvori.

Prema njihovim rečima, posledica navedenih okolnosti, poput zatvaranja granice sa Mađarskom i nemogućnost readmisije Makedoniji, biće povećanje broja izbeglica koji će tražiti azil u Srbiji.

"Dakle, dugoročnije će morati da se razmišlja o zatvorenim centrima, ako se broj azilanata poveća. Migranti će pre ili kasnije biti prinuđeni da duže ostaju u Srbiji", zaključuju naši diplomatski izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: