Poslednji voz za Srbiju - jedina nada za spas FOTO

Izbeglice s Bliskog istoka sukobile se na železničkoj stanici u Ðevđeliji dok su se ukrcavali u voz na liniji Ðevđelija-Tabanovce, koji ide od granice Srbije.

Izvor: Tanjug

Petak, 14.08.2015.

15:55

Default images
foto: Tanjug

Nakon kašnjenja voza, bujica migranata, više od hiljadu njih, borilo se za mesto u vozu i tom prilikom je lakše povređeno nekoliko ljudi.

foto: Tanjug
Izveštaču Tanjuga su migranti rekli da moraju da uđu u voz i da jedino tako mogu da nastave put ka zemljama zapadne Evrope.
foto: Tanjug
Uz viku, guranje, udaranje i pretnje motkama i noževima, najbrži i najjači su uspeli da uđu, a najgore su prošli oni sa malom decom.
foto: Tanjug
Voz je ponovo kasnio, jer se čekalo da železničari sa graničnom policijom deo njih izbace zbog bezbednosti voza.
foto: Tanjug
U metežu je polomljen i jedan prozor na vozu.
foto: Tanjug
Vožnja od Đevđelije na grčko-makedonskoj granici do Tabanovaca košta 10 evra po osobi.
foto: Tanjug
Mahmud iz Sirije, koji je pobegao od rata u toj zemljii kaže da se uputio ka Nemačkoj, da nema dovoljno novca i da je gladan.

Želim bolji život i zato idem iz Sirije”, rekao je on.

Na pitanje zašto migranti ne idu preko Bugarske I Rumunije, on kaže da je čuo da je put preko Makedonije i Srbije najbolji.

Mahmud, star 25 godina, rekao je da je putovanje započeo pre mesec i po dana.
foto: Tanjug
Rudi, koji nije uspeo da uđe u voz, kaže da ti ljudi nisu životinje niti kriminalci, iako to može nekom tako da izgleda kada vidi stampedo.

Hoću da nastavim studiranje i normalan život”, naglasio je on. Rudi kaže da migranti žele da putuju legalno, ali da policija koči dobijanje papira I da zato moraju kao rulja da putuju vozom, dodajući da ne mogu da putuju taksijem, iako mnogo od njih imaju kod sebe novac, zato što policija taksistima ne dozvoljava da prevoze migrante bez papira.

Đevđelijski taksista, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je kazna za prevoz migranata bez papira oduzimanje vozila i pet godina zatvora, a ako su I deca migranata u taksiju kazna je devet godina zatvora.

Oni nude migrantima sa papirima prevoz do Tabanovaca za 100 evra.
foto: Tanjug
Jahja iz Sirije kaže da u vozu nema vazduha i da je jako teško izdržati pet sati vožnje u takvim uslovima, a naročito za migrante sa malom decom.

Vlasti nije briga za nas, pogledajte moju odeću, pešačili smo po planinama, gde nema ni vode ni hrane i posle toga oni nam ne pomažu”, rekao je Jahja dodajući da migranti u vozu nisu životinje već ljudska bića.
foto: Tanjug
Žitelji Đevđelije neće da stanu pred kameru, ali kažu da sve više imaju problema zbog migranata i da im uprkos tome pomažu.

Oni kažu da se bicikli prodaju migrantima po ceni od pet do 50 evra, sa kojima nastavljaju put ka Srbiji ili idu pešice, kao i da nije redak slučaj da ih otmu albanski kriminalci i onda traže otkup za oslobađanje.

Na železničkoj stanici kažu da su Sirijci najkulturniji migranti, dok su Avganistaci, Iračani, Pakistanci i drugi veoma agresivni. Na stanici flaša od dva litra vode košta pola evra ili evro, trgovci kada vide da porodica sa malom decom nema dovoljno novca, daju im vodu besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: