Asanž "preživeo" optužbe za seksualni napad

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da je odustalo od istrage protiv Džulijana Asanža za dva slučaja seksualnog napastvovanja pošto su zastareli.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.08.2015.

12:06

Default images
foto: Beta/AP

Ipak, navedeno je da će nastaviti istragu protiv osnivača Vikiliksa zbog silovanja.

Tužilaštvo je navelo da nije moglo da podigne optužbu protiv 44-godišnjeg Asanža koji je nedostupan švedskim vlastima pošto je našao utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu 2012. godine.

Švedska policija je tražila Asanža radi saslušanja po četiri tačke zbog navoda o silovanju i seksualnom uznemiravanju koje su iznele dve žene posle njegove posete Švedskoj 2010.

Tužilaštvo je navelo da će treća tačka za seksualno uznemiravanje zastareti 18. avgusta, ali da će Asanž i dalje biti tražen za saslušanje povodom navoda za silovanje koje zastareva 2020.

Švedska je tražila Asanža zbog saslušanja povodom navoda o silovanju, napastvovanju i prinudi na seks. Asanž poriče optužbe i tvrdi da bi isporučenje Švedskoj bio prvi korak ka njegovom izručenju, pošto je Vikiliks obelodanio američku diplomatsku prepisku i tajna vojna dokumenta.

Ekvador je Asanžu pružio politički azil, ali on prvo mora da izađe iz ambasade u Britaniji da bi došao u tu zemlju.

Asanž se 19. juna 2012. sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu, a britanska policija od tada dežura ispred zgrade, spremna da ga uhapsi ako se usudi da izađe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: