Vučić:Četiri meseca - četiri posete velikim silama

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u naredna četiri meseca posetiti četiri "velike sile" - EU, SAD, Rusiju i Kinu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 13.08.2015.

11:07

Default images
foto: Tanjug

Sudeći prema sastavu delegacija u njegovoj pratnji - biće to pre svega ekonomska diplomatska misija.

"Nešto pre sredine septembra idem u SAD, u oktobru u Rusiju i mislim da će to biti velika poseta sa velikim brojem privredinika koji idu u Rusiju, a u novembru idem u Kinu. Predsednik ima važnu posetu Kini sa predsednikom te zemlje u septembru", rekao je Vučić.

On je dodao da prvi veliki skup uz učešće zvaničnika EU sledi 27. avgusta u Beču.

Samitu Zapadni Balkan 6 prisustvovaće, prema njegovim rečima, i predsednik EK Žan Klod Junker, uz inicijatorku te inicijative nemačku kancelarku Angelu Merkel i austrijskog kancelara Vernera Fajmana.

"Na tom skupu, veoma važnom, razgovaraćemo o 'kor netvorku' (regionalnoj mreži saobraćajnica, koja treba da postane deo evropske mreže)", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija u pripremi tog projekta dobro prošla i da je naša mreža saobraćajnica gotovo u potpunosti uvrštena u kor netvork.

"Mi smo spremni da platimo 350 miliona evra za gradnju autoputa Niš-Priština za naš deo, koji ukupno košta 600 do 650 miliona, pa ćemo tražiti da nam daju oko 300 miliona", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, taj skup će biti veoma važan, jer je politička stabilnost važna za budućnost ekonomije i životni standard.

Kada je reč o gradnji Koridora 11, premijer je kazao da će deo od Uba do Čačka biti završen i pre roka - sredine 2017. i pušten u saobraćaj i da jedino ima problema na deonici Obrenovac - Ub, gde se tek nedavno povukla voda od poplava prošle godine.

On je dodao da ubrzano treba da se reši i pitanje gradnje deonice Obrenovac - Surčin.

Premijer je najavio da će neposredno pre tog skupa u Beču ili nešto posle njega biti nastavljen i briselski dijalog između Beograda i Prištine

On je rekao da će biti dosta i bilateralnih poseta, na primer u Beograd će doći i češki premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: