BG: Protest stanara "otrovnih zgrada" (FOTO)

Stanari "otrovnih zgrada" u naselju Mileva Ajnštajn okupili su se danas ispred zgrade 1 (plave zgrade) noseći transparente.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2015.

19:37

Default images
Foto: Tanjug

Kako ističu, protest je organizovan zbog najava iz Vlade Srbije da se odustaje od rušenja „otrovnih zgrada“.

Ispred zgrada simbolično je bio parkiran kran koji je, umesto kugle, imao okačene balone, a stanari, koji su nosili transparente, poručili su da je za njih rušenje zgrada jedino rešenje i da ne prihvataju ponude Građevinske direkcije.

Direkcija je stanarima ponudila preseljenje u zgrade koje će biti izgrađene nedaleko od postojećih, raskid ugovora uz povraćaj novca i nadoknadu svih troškova, zamenu za drugi stan u vlasništvu direkcije u preostale četiri zgrade u naselju ili mogućnost da se vrate u svoje stanove po njihovoj sanaciji.

Građevinska direkcija, koja je investitor, pozvala je stanare koji to do sada nisu učinili da se opredele za neko rešenje najkasnije do 31. avgusta.
Foto: Tanjug
Predstavnik stanara Saša Antić rekao je Tanjugu da je ugovor, kojim je predviđeno rušenje i izgradnja novih zgrada na temeljima postojećih, potpisan u decembru prošle godine, a da je Direkcija odlučila da ga jednostrano raskine i ponudi, prema njegovoj oceni, neprihvatljiva rešenja.

On je naveo da su stanari primorani da izaberu neku od opcija, koje su za njih neprihvatljive, jer je Direkcija najavila da će obustaviti plaćanje privremenog smeštaja za one koji se do 31. avgusta ne odluče za neko od ponuđenih rešenja.

"Pozivamo ministarku građevine, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihailović da čuje i nas, drugu stranu potpisnicu ugovora, i da bude garant da će se ugovor poštovati, da će se poštovati zakoni ove države i pravo stanara na zdrav život", rekao je Antić.
Foto: Tanjug
On je naveo da bi u slučaju raskida ugovora oštećena strana, odnosno stanari, plaćala štetu koja se, kao tvrdi, meri desetinama hiljada evra po stanu.

"U tom slučaju bi Direkcija tražila povraćaj PDV, što je oko 4.000 evra minimalno po stanu, gube se subvencije koje je država dala građanima od oko 20 odsto od kupoprodajne cene stana, sve uloženo u stan, kompletan nameštaj i pravo na nadoknadu štete izazvane ovakvim postupkom", naveo je Antić.

Prema njegovim rečima, "zamenski" stanovi takođe su neprihvatljivi, jer su veći od postojećih za najmanje 30 kvadrata i stanari bi morali da doplate tu razliku.
Foto: Tanjug
"Za nas je jedino rešenje da se ugovor poštuje i mi ćemo ga braniti. Protestovaćemo dok se ugovor i zakon ne budu poštovali, kao i naše pravo na zdrav život", rekao je Antić.

Stanarima "smrdljivih zgrada" pridružili su se i pojedini stanovnici okolnih zgrada, koji navode da osećaju neprijatni miris koji se širi od zgrada i da je i njihovo zdravlje ugroženo.

Građevinska direkcija Srbije pozvala je ranije danas stanare "otrovnih zgrada“ da se do 31. avgusta opredele za jedno od ponuđenih rešnja.
Foto: Tanjug
Kako navode, do sada se izjasnilo 107 vlasnika stanova, od kojih se 21 stanar odlučio za zamenu za stan u novim zgradama, a za drugi stan u vlasništvu Direkcije u preostale četiri zgrade u naselju izjasnio se 31 vlasnik.

Za opciju raskida ugovora i povraćaj novca opredelilo se 54 vlasnika stanova, a za povratak u sanirani stan izjasnila se jedna osoba.

Direkcija ističe da će i dalje nastaviti da plaća naknadu od sedam evra po metru kvadratnom kupljenog stana na mesečnom nivou, režijske troškove, kao i sve prateće troškove oko selidbe svim stanarima koji se odluče za neku od ponuđenih opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: