Standard: Najvažniji program zaštite svedoka

Nakon što je usvojena odluka o uspostavljanju Specijalnog suda za ratne zločine OVK na Kosovu, najvažnije je da postoji dobar program zaštite svedoka.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

08:20

Default images

Ovu ocenu izneo je bečki dnevnik "Standard".

Višemesečno natezanje oko specijalnog suda na Kosovu pokazuje da lider najveće stranke DPK Hašim Tači ili nema svoje ljude pod kontrolom, što je manje verovatno imajući u vidu hierarhijske odnose, ili pak da rasvetljavanje zločina pripadnika OVK nailazi na organizovani otpor, naglašava list.

To će, kako ističe "Standard" tako ostati i nakon što je doneta odluka o sudu, a zbog toga je najvažnije imati dobar program zaštite svedoka, jer je previše ljudi do sada povlačilo svoje izjave.

Sud je, prema listu, važan i zato što stare mreže iz rata još dominiraju kosovskim društvom i politikom.

"Opšte prisutna heroizacija ratnika OVK uz to skreće pažnju sa činjenice da je tlačenje i proterivanje kosovskih Albanaca okončano NATO intervencijom", piše list.

Na Kosovu mnogi imaju strah da bi sud kosovske Albance mogao kolektivno učiniti zločincima, navodi "Standard", dodajući da je, pored činjenice da su i Albanci bili žrtve zločina OVK, sud tu da bi rasvetlio zločine, a ne da bi donosio odluke o razlozima i političkoj odgovornosti za rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: