Dodik: Na referendum izlazi 80 odsto građana

Na referendum u Republici Srpskoj spremno je da izađe 80 odsto građana, od kojih bi čak 75 procenata glasalo protiv nametnutih odluka visokog predstavnika.

Izvor: Tanjug

Sreda, 05.08.2015.

11:22

Default images
Foto: Beta

To je za "Euroblic" izjavio predsednik RS Milorad Dodik.

On je istakao da je za potrebe ocenjivanja validnosti odluke o održavanju referenduma napravljeno istraživanje i dodaje da bi "dramatično velika većina građana" glasala protiv tih odluka.

Na pitanje opozicije šta posle referenduma, entitetski predsednik kaže da ako narod kaže "ne", to će značiti da odluke Suda i Tužilaštva BiH od tog momenta ne mogu da se primenjuju.

Dodik tvrdi da nije problem da na nivou BiH postoji Sud i Tužilaštvo koji bi odlučivali u skladu sa tim šta jesu ovlašćenja BiH, a ne da odlučuju po zakonima koje donosi RS jer time devastiraju pravosuđe Srpske, prenosi Radio telelevizija Republike Srpske.

"Ako na to pristanemo, onda se postavlja logično pitanje šta će Republika Srpska. Sve to moramo imati na umu kada o tome pričamo", rekao je Dodik.

Poručio je, takođe, i da ne želi više spekulacije na temu održavanja referenduma.

"Referendum se radi s određenim ciljem, a cilj je da se pravno nasilje viskog predstavnika anulira činjenicom da se vrati u ustavni okvir dogovor o Sudu i Tužilaštvu. Biće referenduma po mnogim drugim pitanjima, kao što je to dozvoljeno u čitavom svetu", navodi Dodik.

Narodna skupština RS usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji će, prema odluci, biti održan u prvoj nedelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: