Stipendije UN za master studije u Mađarskoj

Diplomci poljoprivrednih fakulteta imaju priliku da se usavršavaju u Mađarskoj zahvaljujući stipendiji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

12:15

Default images

Mladi stručnjak za zaštitu bilja Lidia Homolya iz Sente nedavno je magistrirala na univerzitetu Korvinus u Mađarskoj, i to zahvaljujući programu stipendija koji sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Mađarskoj.

Nakon što je kroz program učenja na daljinu završila osnovne studije, Homolya je u Senti pokrenula sopstveni posao uzgajanja i prodaje gladiola.

Tokom prodaje cveća na pijaci od kolege sa studija je saznala za program školovanja i stipendiranja koji zajedno sprovode FAO i Ministarstvo poljoprivrede Mađarske i predložio joj da se prijavi.

Homolya kaže da je želela da nastavi svoje školovanje, ali bez finansijske pomoći u vidu ove stipendije, to ne bi bilo moguće.

Ona je navela da su za sve FAO stipendiste bili organizovani sastanci koji su bili odlična prilika da se upoznaju, porazgovaraju i razmene kontakte.

"S obzirom na to da su ostali stipendisti svoje magistarske studije pohađali na drugim univerzitetima i to na engleskom jeziku, najčešće sam se sa njima susretala upravo na sastancima FAO stipendista. U razgovoru su jasno izražavali svoje zadovoljstvo i zahvalnost zbog toga što, uz pomoć stipendije koju su dobili od FAO, imaju priliku da studiraju u Mađarskoj", navodi Homolya.

Ona je rekla da po njenom, i iskustvu ostalih stipendista, ovaj program pruža dobru prilku svakome.

"Mnogima je pomogao da nađu posao u okviru svojih profesija, a to je prethodno bilo teško. Veliki broj diplomaca sada radi u Srbiji, a neki su ostali da rade u Mađarskoj", zaključila je Homolya.

Program stipendija je pokrenut 2008.godine u okviru Sporazuma koji su potpisali FAO i Mađarska, kao zemlja domaćin, saopštio je FAO.

Program koji finansira mađarska vlada predstavlja jedistvenu priliku za učenje i usavršavanje mladih stručnjaka iz određenih zemalja jugoistočne Evrope, Azije i Afrike, koji stiču zvanje magistara iz oblasti zdravstvene zaštite životinja, zaštite biljaka, razvoja ruralnih područja i ostalih relevantnih oblasti.

FAO pruža tehničku podršku i ima savetodavnu ulogu u izboru stipendista, a takođe učestvuje u samim edukacijama studenata.

Do danas, ukupno 230 studenata iz 35 zemalja je učestvovalo u ovom program, a najveći broj svršenih studenata-stipendista sada radi u svojim matičnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: