Za Merkelovu nema odmora ni na odmoru

Nemačka kancelarka Angela Merkel drugačije je zamišljala svoj odmor, komentarišu mediji povodom slučaja "Netzpolitik.org".

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

18:32

Default images
foto: Beta/AP

Sve počelo time što je "Netzpolitik.org" u dva navrata pisao o planovima nemačke Savezne službe za zaštitu ustava o izgradnju sistema internet-nadgledanja, pri čemu je blog objavio i isečke jednog poverljivog dokumenta te službe, prenose nemački mediji.

Predsednik Službe za zaštitu ustava Hans-Georg Masen je početkom jula kod Pokrajinske kriminalističke službe Berlina podneo prijavu protiv nepoznatih osoba, a to je zatim otišlo kod Saveznog državnog tužioca u Karlsrue, prenose mediji.

Savezno državno tužilaštvo je prvo pokrenulo, pa pre par dana obustavilo istragu, kako bi jedna eksterna institucija stručno utvrdi da li je "Netzpolitik.org" odao tajnu, odnosno, da li se radi o veleizdaji.

Iza tog preokreta u ovom slučaju stoji verovatno ministar pravde Hajko Mas, pišu danas nemački mediji, navodeći da je Mas preneo saveznom državnom tužiocu Haraldu Rangeu svoju sumnju da li se u objavljenim dokumentima uopšte radi o odavanju državne tajne i izdaji zemlje.

Merkelova je, zatim, iz Južnog Tirola gde se nalazi na odmoru, kako prenose mediji, preko portparola poručila da ona u tom slučaju podržava Masa, a Range zatim optužio političčare za mešanje.

Mediji spekulišu već o Rangeovoj ostavci.

Pokrenuta pa obustavljena istraga Državnog tužilaštva zbog sumnje na odavanje državnih tajni, odnosno, veleizdaju, protiv osnivača bloga "Netzpolitik.org" Markusa Bekedala i autora teksta Andre Majstera naišla je na protest političara iz redova socijademokrata, levice, zelenih i liberala.

"Bizarni preokret u bizarnom slučaju", ocenjuju nemački mediji, a bivši ministar pravde Sabine Lojthojser - Šnarenberger iz liberala je tim povodom rekla da je prijava Savezne službe za zaštitu ustava zbog sumnji na izdaju zemlje "potpuno nerazumljiva".

Istraga Saveznog državnog tužilaštva zasniva se na toj pridužbi, što znači, rekla je, da se "topovima puca na vrapce".

Ona je naglasila da bez kritičkog medijskog izveštavanja špijunski skandal sa američkim prisluškivanjem ne bi ni izašao na svetlost dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: