Talibani demantuju podele, pozivaju na jedinstvo

Talibani u Avganistanu apelovali su na svoje sledbenike da se ne obaziru na "neprijateljsku propagandu" o podeli unutar te militantne grupe.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

17:07

Default images
Foto: Beta/AP

Oni su pozvali da se podrži novi izabrani lider Mula Aktar Mohamed Mansur.

U saopštenju, koje su potpisali portaproli grupe Zabihulah Mudžahid i Kari Jusuf Ahmadi, pristalice se pozivaju da pomognu pri pisanju poruka i pisama na društvenim mrežama kako bi se pokazalo jedinstvo grupe.

Kako mediji prenose, sve je više informacija o podeli među talibanima gde jedni žele da ožive mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, a drugi, na čelu sa Mansurom, da pojačaju 14 godina dugu pobunu i svrgnu vladu u Kabulu.

Najnoviji dokaz je i to što se brat Mohamada Omara, Mula Abdul Manan, svrstao na stranu onih koji se protive izboru Mansura za novog vođu jer ga je, kako je rekao za AP, "izabrala samo nekolicina".

I sin Mule Omara, Jakub, takođe tvrdi da novi talibanski lider ne uživa podršku većine.

Ako Mula Mansur ne uspe da održi jedinstvo talibana, korist od toga bi mogla da ima Islamska država (IS), koja je prisutna i u Avganistanu, doduše u manjem obimu i koja bi mogla da regrutuje nezadovoljne talibane.

U poslednje vreme sve više talibanskih boraca pridružuje se džihadistima IS u severnoj provinciji Kunduz, a dve rivalske militantne grupe se sve više sukobljavaju na tom području, prenosi AP.

Portparol guvernera provincije Kunduz Abdul Vadud Vahidi rekao je da se oko 50 talibanskih boraca u provincijskom okrugu Arći pridružilo džihadistima pre tri dana nakon što im je ponuđen novac, što je dokaz podele među talibanima.

U međuvremenu je i Tajeb Aga, šef političke kancelarije talibana sa sedištem u Kataru saopštio da podnosi ostavku.

"Čiste savesti i poštujući principe Mule Omara, odlučio sam da okončam svoj rad na mestu šefa političke kancelarije", naveo je Aga u saopštenju objavljenom na sajtu koji obično koristi kancelarija u Dohi.

On je rekao da ubuduće neće učestvovati u pisanju saopštenja talibana i da neće podržati nijednu stranu u aktuelnoj internoj podeli među talibanima, prenosi AFP.

Neimenovani talibanski izvor navodi da su Mansurovi saradnici pokušali da ubede Agu da povuče ostavku, ali njegovo saopštenje svedoči o sve većem neslaganju među talibanima.

"Smrt Mule Omara bila je tajna dve godine. Smatram to istorijskom greškom", poručio je Aga.

Mula Omar je bio jednooki tajanstveni šef talibana, čija je grupa ugostila lidera Al Kaide Osamu Bin Ladena, u godinama koje su prethodile napadu 11. septembra 2001. godine.

Raskol među talibanima bi ugrozio i mirovne pregovore, započete prošlog meseca koji su do daljnjeg odloženi, pošto je objavljeno da je Mula Omar mrtav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: