VB: Bivšeg premijera sumnjiče za pedofiliju?

Britanska policija tretira bivšeg premijera Edvarta Hita kao osumnjičenog za pedofiliju, u istrazi o policijskim propustima iz prošlosti, piše "Telegraf".

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

13:33

Default images
Foto: Beta, AP

Nezavisna komisija najavila je da će istražiti navode da policija devedesetih godina prošlog veka nije temeljno istražila navode da je Hit zlostavljao decu.

Britanski premijer od 1970. do 1974. preminuo je 2005, a "Gardijan" navodi da policija ispituje navode čoveka koji je ranije dao iskaz u kome tvrdi da je bio Hitova žrtva dok je bio tinejdžer.

Kako prenosi list, policija je uputila javni apel svim žrtvama da se jave, nakon što je objavljeno da nezavisna komisija istražuje podatak da je "devedesetih policija odustala od gonjenja jednog muškarca, kada je on zapretio da će označiti Hita kao zlostavljača dece".

"Telegraf" piše da je prošlog leta penzionisani policajac, koji je bio u službi i devedesetih godina, naveo da su neki visoki policijski funkcioneri naredili da se optužnica u tom slučaju zaustavi, kako to ne bi dovelo do toga da se "ime bivšeg premijer provlači kroz blato".

Ime tog čoveka nije objavljeno, ali se veruje da on nikada nije tvrdio da je lično bio Hitova žrtva.

Kako pišu mediji, policajac koji je prvi izneo tu tvrdnju rekao je da je i ranije skretao pažnju na taj slučaj, ali da je on svaki put završavao u nekoj fioci.

Formalni dopis o tome uputio je konačno prošlog leta, kada je policija bila pod pritiskom zbog skandala sa zlostavljanjem dece u Roteramu.

"Ime ser Edvarad Hita spomenuto je u vezi sa krivičnim delima koja se tiču dece. Živeo je u Salisberiju godinama i bilo bi dobro da nam se obrati bilo ko sa relevantnim informacijama, koje bi mogle da pomognu u našim istragama ili bilo ko ko smatra da je bio žrtva", navela je policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: