Obama: Klimatske promene danas najveća pretnja

Predsednik SAD Barak Obama poručio je da klimatske promene predstavljaju jednu od najvećih pretnji sa kojima sa svet. suočava.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

00:26

Default images
Foto: Beta, AP

Osim toga, Obama je i zvanično obelodanio pravilnik za smanjenje emisije gasa iz američkih elektrana.

"Ništa ne predstavlja takvu pretnju za našu budućnost i buduće generacije kao klimatske promene", rekao je Obama.

Obama je ukazao da se problem klimatskih promena razlikuje od drugih po obimu, kao i specifičnosti koje, ukoliko se ne shvate na vreme, ne mogu da se promene, prenele su agencije.

Američki predsednik je, takođe, odbacio kritike da će njegov plan povećati račune za struju građanima SAD, naškoditi siromašnima i ostaviti ljude bez posla.

O pravilniku za smanjenje emisije gasa, Obama je u Beloj kući rekao da je to "najvažniji korak koji je preduzela Amerika u borbi protiv klimatskih promena".

Konačna verzija ovog pravilnika nameće veća ograničenja ugljen dioksida nego što se očekivalo, odnosno smanjenje od 32 odsto do 2030. godine, u odnosu 2005. Obama je prošle godine predložio verziju za smanjenje od 30 odsto.

Obama je doneo ambiciozan i kontroverzan plan da se drastično smanji ukupna emisija gasova u SAD, kao što radi i na legalizovanju borbe protiv globalnog zagrevanja.

Ipak, ostaje da Obamin naslednik sprovede taj plan, koji nailazi na oštro protivljenje republikanske opozicije u Kaiptol Hilu, tokom izborne kampanje, prenosi AP.

Protivnici su planirali da odmah podnesu tužbu i zahtevaju od sudova da privremeno blokiraju taj pravilnik. Mnoge države prete da ga neće poštovati.

Obamina administracija procenjuje da će ograničenje emisije koštati 8,4 milijardi dolara do 2030. godine. Stvarna cena se neće znati dok države ne odluče kako da dostignu svoje ciljeve, dok energetičari, opet tvrde, da je sve to skupo i da će biti teško postići.

Agencija za zaštitu životne sredine optužuje protivnike za scenario "sudnjeg dana".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: