"Specijalni sud - okončanje nekažnjivosti na KiM"

Britansko ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je odluku skupštine Kosova o usvajanju ustavnih amandmana i zakona potrebnih za formiranje Specijalnog suda.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

14:54

Default images
Foto: Freeimages.com

Ministar za Evropu Dejvid Lidington je ocenio da je to od suštinskog značaja za suočavanje Kosova sa prošlošću i okončanje kulture nekažnjivosti.

"Ova teška i osetljiva odluka pokazuje liderstvo i političku hrabrost. Specijalni sud će saslušati navode o ratnim zločinima počinjenim tokom sukoba na Kosovu. Stoga njegovo uspostavljanje predstavlja važan korak u naporima Kosova da se izbori sa nekažnjivošću i izgradi vladavinu prava", rekao je Lidington u saopštenju objavljenom na sajtu Forin ofisa.

On je ocenio da ova odluka pokazuje i posvećenost kosovskih političkih lidera da primene međunarodne sporazume dodavši da ih Velika Britanija i drugi u međunarodnoj zajednici potpuno podržavaju u naporima koji su ključni za razvoj Kosova i njegov put u pravcu evropskih integracija.

"Od suštinskog značaja je da radimo na tome da okončamo kulturu nekažnjivosti svuda gde ona još postoji. Uveren sam da će odluka kosovske skupštine o Specijalnom sudu biti važan deo napora Kosova da se suoči sa prošlošću", naglasio je Lidington.

To će, kako je dodao, upotpuniti druge napore da se istraže zločini počinjeni tokom sukoba, kao i da se obezbedi pravda za žrtve i bolja budućnost za Kosovo, saopštio je Forin ofis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: