Sedište Suda za zločine OVK u Hagu

Sedište Specijalnog suda koji će se baviti zločinima OVK biće u Hagu, pišu prištinski mediji pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Britanije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

13:16

Default images

Poslanici kosovskog parlamenta su pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice usvojili kasno sinoć zakone o Specijalnom sudu, Specijalnom tužilaštvu i Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Prethodno u žestokoj ponovnoj raspravi i glasanju, uz veliko protivljenje opozicije, usvojeni su ustavni amandmani koji su omogućili usvajanje pomenutih zakona.

Kosovski mediji preneli su da je potvrda o sedištu Specijalnog suda umesto iz Holandije stigla iz Velike Britanije.

"Skupština kosova je izglasala zakone za formiranje Specijalnog suda za istragu u vezi sumnji u počinjene ratne zločine u sukobu 1999 godine, Kosovo se saglasilo sa formiranjem međunarodnog suda (Specijalnog suda) u Hagu na kome će ove sumnje biti ispitane", rekao je britanski ministar za Evropu David Lidingston.

Lidingston je rekao da će EU obezbediti sredstva za rad Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Opozicija je bojkotovala zasedanje parlamenta posle usvajanja amandmana za ustavne izmene kojim je otvoren put za formiranje Specijalnog suda.

Poslanici iz reda srpske manjine glasali su protiv usvajanja Zakona o pravnoj i finansijskoj pomoći za potencijalne optužene u Specijalnom sudu.

Kosovska skupština je usvajanjem ustavnih amandmana i pomenutih zakona praktično okončala prolećno zasedanje, nakon čega nastupa letnja pauza.

Inače, da kosovski parlament nije doneo odluke o formiranju Specijalnog suda, to bi učinio Savet bezbednosti UN.

Iako je formiranje Specijalnog suda sada praktično samo tehničko pitanje, nema informacija kada će ta pravosudna institucija početi da radi, kao ni kojim predmetima će se konkretno baviti.

Izvesno je jedino da će se, između ostalog, Specijalni sud za ratne zločine OVK baviti istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: