Đurić: Sud za OVK tek prvi korak

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da je izglasavanje ustavnih promena tek prvi korak ka formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.08.2015.

09:23

Default images
Foto: Tanjug

On je dodao da najveći deo posla tek predstoji.

Sutra je nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu gde treba da se otklone nesuglasice oko Sporazuma o osiguranju, napomenuo je Đurić.

Đurić je, za RTS rekao da će Srbija u narednom periodu pažljivo pratiti sastav i rad suda za zločine OVK.

"Ne možemo biti zadovoljni dokle god oni koji su izvršili zločine ne budu kažnjeni", podvukao je.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je napomenuo kako oni koji su juče glasali nisu bili spremni da u proteklih 15 godina kazne ratne zločine i podsetio kako veći deo posla za gonjenje zločinaca OVK tek predstoji.

Đurić je istakao da, ipak, nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su, kako kaže, skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini.

On je napomenuo da je dobra stvar ta što će taj sud, ipak, biti međunarodni sud u kome će se procesuirati ratni zločini, koji kako podseća, nikada ne zastarevaju.

Komentarišući pritiske na srpsku stranu, Đurić je rekao da mnogo toga političkom životu u pokrajini liči na farsu i ne samo da srpski lideri nemaju mira, već nema mira ni za svedoke.

"Oni koji su juče glasali u kosovskoj skupštini jednim okom namiguju onima koji treba da budu osuđeni i govore - biće sve to u redu. Sa izvesnom skepsom gledamo na namere Prištine i ostajemo spremni da pomognemo onima koji žele da osude ratne zločine", podvlači direktor Kancelarije za KiM.

Govoreći o dijalogu koji se sutra nastavlja u Briselu, Đurić podseća kako je Priština pokušala da iskoristi prethodni Sporazum o osiguranju i kroz njega "provuče" registarske tablice sa oznakom Kosova.

Đurić je istakao da nesuglasice u vezi Sporazuma o osiguranju usporavaju dijalog u Briselu i dodao da prištinska strana ima interes da se takva situacija nastavi.

Đurić ipak očekuje da u naredna dva ili tri dana taj probelem, koji se tiče osiguranja, bude rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: