Standard: Hrvatska slavi pobedu umesto mira

Hrvatska 20 godina posle vojno-policijske akcije Oluja slavi pobedu umesto mira, piše danas bečki dnevnik "Standard".

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

16:45

Default images
Foto: Tanjug

Nekadašnji savetnik hrvatskog predsednika Ive Jospipovića, Dejan Jović, rekao je tom listu da je Oluja samo vrh ledenog brega jedne politike koja je rat više slavila umesto da se njega seća.

To je učinjeno kako bi se mobilisale pristalice za predstojeće izbore i manjine, posebno Srbi diskreditovale kao nepatriotske, rekao je Jović.

On je ukazao da Hrvatska nije ponovo uspostavila pun suverenitet operacijom Oluja, već mirovnim sporazuom iz Erduta novembra 1995, čija godišnjica se u Hrvatskoj, nažalost, ne obeležava.

Oluja je bio samo korak ka reintegraciji teritorije, ali ne i stanovništva, rekao je Jović dodajući da ona simbolizuje politiku jedne reintegracije Hrvatske bez Srba.

List prenosi da se u Zagrebu održava vojna parada povodom 20. godišnjice Oluje, kao i da je u Kninu postavljena bista nekadašnjeg predsednik Hrvatske Franje Tuđama.

Proslava Oluje već godinama izaziva svađu, jer je, kako ukazuje dnevnik, hrvatska vojska tada "prilikom legitimnog povraćaja Krajine", koja je od 1991. bila zaposlednuta od srpskih snaga, proterala desetine hiljada Srba.

Hrvatski "specijalni policajci", prema "Standardu" su počinili brojne zločine protiv srpskog civilnog stanovništva.

S tim u vezi list ukazuje na ubistvo petoro starijih Srba u mestu Grubori 25. avgusta i na to da su hiljade kuća Srba zapaljene.

Za nacionalistički opredeljene Hrvate "Oluja" je i pored toga "pobeda u domobranskom ratu", dok je za Srbe u Hrvatskoj povezana sa gubitkom domovine, a oni koji su pobegli u Srbiju i dan-danas žive u smeštajima za izbeglice.

"Danas, 20 godina kasnije, Hrvatska pokušava da prikaže vojnu silu, a kritičku distancu prikazuje samo malo njih", konstatuje dnevnik.

"Standard" ističe da se čini da jedna čitava zemlja "tone" u nacionalističkom pobedničkom ludilu.

Istovremeno list prenosi da je vojnu paradu u Zagrebu smislio premijer Zoran Milanović kako bi se izbegla nacionalistička okupljanja u Kninu, koja su proteklih deset godina instrumentalizovali nacionalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: