Kitarovićeva: "Oluja" briljantna vojna akcija

Iako je bila protiv proslave Oluje u Zagrebu, a samo za slavlje u Kninu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ponosno je stala ne čelo parade.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

20:16

Default images

U vojnom vozilu PUH obišla je tri kilometra dugu kolonu vojne opreme i pozdravila ešalone hrvatske vojske.

Na svečanoj bini kompletan državni vrh, bivši hrvatski predsednici i gosti.

“Neka mimohod krene!”

Ova naredba bila je znak za zvaničan početak prve vojne parade posle 18 godina, kojom Hrvatska obeležava 20. godišnjicu od akcije Oluja, kada je iz Krajine proterano više od 220.000 Srba, dok je gotovo dve hiljade ljudi ubijeno ili nestalo.

Za hrvatsku predsednicu Oluja je bila čista i briljantna vojna akcija.

"Akcija Oluja je donela uslove za stvaranje trajnog mira", rekla je Grabar Kitarovićeva pošto je, povodom godišnjice Oluje, uručila odlikovanja i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske.

Ona je dodala da je akcijom "Oluja" sprečena mogućnost genocida u BiH.

"Nadam se da će vojni mimohod ove godine biti uvod u svojevrsnu 'ekonomsku oluju' koja bi trebalo da donese bolje uslove za život u Hrvatskoj", naglasila je hrvatska predsednica.

Ulicama Zagreba paradirali su samo domaći vojnici ikao je poziv bio poslat svim članicama NATO-a. Paradu su iz svečane lože posmatrali i gosti među kojima su bili dva američka generala, načelnik Glavnog štaba Albanije, načelnik Generalštaba Bosne i Hercegovine, visoki vojni funkcioneri iz Poljske, Makedioije, Litvanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: