Ko dolazi na paradu u Zagreb?

Vojnoj paradi povodom 20. godišnjice akcije "Oluja" u Zgrebu prisustvovaće 42 strana predstavnika, navodi Jutanji list.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

12:25

Default images
Foto: Beta/HINA

Paradi će prisustvovati ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni predstavnici. Ipak, u vojnoj paradi neće učestvovati strani vojnici.

"Jutarnji list navodi da se od toga odustalo jer nije bilo dovoljno vremena za njihovo uvežbavanje.

Nakon poziva Hrvatske, svoje učešće su otkazali prvo američki vojnici, a potom i nemački, britanski, slovenački...

Pojedini mediji u Hrvatskoj pišu da je Hrvatska doživela diplomatski poraz od Srbije, što ostavlja gorak ukus proslave 20 godina od "Oluje".

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić ranije je izjavio da bi Srbiju uvredio svako ko ode na proslavu "Oluje", jer tu nema šta da se slavi.

Dačić je negirao da je Srbija slala note ili demarše pojedinim zemljama zbog učešća u paradi povodom obeležavanja 20. godišnjice operacije "Oluja".

Među visokim vojnim zvanicama biće dva američka generala, komandant Nacionalne garde Minnesote, general Ričard K. Naš i zamenik komandanta američkih snaga za Evropu, general Randz A. Ki. Uz njih će biti i američki ambasador u Hrvatskoj Kenet Merten.

Na svečanoj bini će biti i načelnik Glavne komande Albanije general Jeronim Bazo, načelnik Glavne komande Bosne i Hercegovine general Anto Jeleč, ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamenik načelnika Glavne komande Poljske, zamenik ministra odbrane Litvanije, visoki vojni funkcioneri iz Makedonije i drugi.
Kako saznaje "Jutarnji list", predstavnika Rusije neće biti na paradi.

"Zagrebački list" navodi i da će neki od stranih vojnih i diplomatskih predstavnika sutra prisustvovati proslavi "Oluje" u Kninu, među njima i predstavnici SAD i Kine.

"Jutarnji list" konstatuje i da će to biti prvi put u 20 godina da strane političke i vojne delegacije prisustvuju proslavi godišnjice "Oluje".

Dolaskom na paradu i na proslavu u Knin, dodaje "Jutarnji", strane zemlje daju politički i vojni legitimitet cieloj operaciji "Oluja" prvi put nakon što je ona izvedena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: