VN: Muftija Jusufspahić postaje ambasador

Karijerni diplomata Dušan Crnogorčević biće novi ambasador naše zemlje u Nemačkoj, potvrđeno je za "Večernje novosti" u Vladi Srbije.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 04.08.2015.

22:55

Default images

Takođe, informacijama beogradskog lista, odlučeno je i da našu zemlju u Grčkoj predstavlja Dušan Spasojević, u Zagreb putuje Mira Nikolić, ambasodor u Argentini biće Jela Baćović, a u Saudijskoj Arabiji muftija Muhamed Jusufspahić.

To su neka od kadrovskih rešenja od celokupnog tima koji čini 30 budućih ambasadora koje će naša država do kraja godine razaslati po svetskim prestonicama.

Predlog novih diplomata u zemljama u kojima trenutno nisu postavljeni, usaglašen je između Vlade i predsednika Srbije i realizovaće ga Ministarstvo spoljnih poslova.

Crnogorčević je radio u diplomatskim predstavništvima širom sveta, odlično govori nemački i švedski jezik i lični je izbor premijera Aleksandra Vučića. Pre Berlina, bio je ambasador naše zemlje u Finskoj, Rumuniji, Švedskoj, Letoniji, a bio je angažovan i kao šef pregovaračkog tima Srbije i Crne Gore za granicu sa Hrvatskom, BiH i Makedonijom.

Spasojević, koji odlazi u Atinu, bio je na mestu ambasadora Srbije u Turskoj. Pre toga, radio je kao šef kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitički savetnik bivšeg predsednika Srbije, pomoćnik ministra odbrane i državni sekretar u tom resoru. Magistrirao je međunarodne odnose i javno pravo na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, odlikovale su ga vlade Grčke i Italije.

Mira Nikolić sprema kofere za Zagreb, a još radi kao pomoćnik šefa diplomatije u sektoru za multilateralnu saradnju. Načelnik je i odeljenja za UN. Karijerni je diplomata, govori engleski i španski, ima radno znanje francuskog i rumunskog, a završila je Fakultet političkih nauka.

I Jela Baćović, nekadašnji ambasador Srbije u Španiji, ima značajno iskustvo u diplomatiji, a šefovala je i Kancelarijom SCG za pridruženje EU. U vreme šefa diplomatije Ivana Mrkića radila je kao zamenik pomoćnika ministra za EU.

Procedura imenovanja novih ambasadora mogla bi da počne već ove nedelje.

Muhamed Jusufspahić, koji bi trebalo da predstavlja Srbiju u Saudijskoj Arabiji, glavni je imam Bajrakli džamije i muftija srbijanski. Sin je bivšeg beogradskog muftije Hamdije Jusufspahića.

Rođen je 1968, završio je osnovnu školu u Beogradu, medresu - srednju versku školu u Sarajevu, Fakultet islamsko-arapskih nauka u Sarajevu, pa u Kairu, gde je i magistrirao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: