"Očekivali smo kišu, ali ne Oluju"

Devojka koja je pre 20 godina u koloni izbeglica stigla iz Hrvatske u Srbiju Đurđica Popović govorila je o svom putu na komemoraciji u Sremskoj Rači.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

21:27

Default images
Foto: Tanjug

“Tih letnjih dana moja preokupacija je bila svadba kuma, izabrala sam haljinicu i cipelice, jedino nisam znala šta ću ako bude kiša. Kišu smo mogli da očekujemo, ali Oluju nismo mogli... Jedno jutro probudila nas je pucnjava“, navela je Popovićeva.

Ona je navela da to nije bio prvi put da dečji san prekidaju rafali.

“Nisam ni pomislila da je 4. avgust 1995. godine bila poslednja noć koju ću provesti u svojoj sobi. Tih dana se nisu brojali dani, već izgubljeni ljudski životi”, naglasila je ona.

Kako ja nevela, uvek je htela da prebroji ljude u kolonama, ali im nikada nije videla “ni početak ni kraj”.

“Gledam nas i pitam se - šta smo mi? Nesećnici, heroji, kukavice, igračke? Da li se to istorija šali sa nama ili nas podseća na neke zaboravljene lekcije? Umesto zaključka, jer ga u ratu nikad nema, ispovest ću završiti citatom: Ima li šta gore, onaj ostavio mrtvu mater u jarku, drugi opet nesaranjenog sina, treći još uvek ne zna gde mu je ko. Rat je veliko zlo”, rekla je ona.

U Sremskoj Rači je nešto posle 20.00 počela državna ceremonija obeležavanja 20. godišnjice početka hrvatske vojne akcije "Oluja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: