Kako da skupštinska sala ne bude prazna?

Najmanje 84 poslanika iz svih poslaničkih grupa moraće da sede u sali tokom skupštinskih rasprava, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

18:55

Default images
foto: Tanjug

Time će se sprečiti da u direktan TV prenos odlazi slika pustih klupa zakonodavnog doma, zbog čega rad poslanika u Skupštini često kritikuju.

Ovaj predlog spremaju naprednjaci, koji nameravaju da pred Radnom grupom za reformu političkog sistema detaljno obrazlože i šta bi trebalo izmeniti u Poslovniku kako bi se uveo tzv. radni kvorum.

Parlamentarne stranke različito tumače ideju o "obaveznom sedenju". Neke su za to, druge odbacuju predlog, a ima i onih koji pozivaju da se formira radna grupa. Jasno je da će put do konsenzusa biti - trnovit.

Šef kluba SNS Zoran Babić objašnjava, za "Novosti", da će predložiti da u sali u svakom trenutku bude najmanje trećina članova iz svake poslaničke grupe.

“Stranke većine treba da obezbede kvorum za početak sednice, kao i za glasanje, ali iritiraju prazne klupe gde su smeštene partije bivšeg režima. Sve to utiče na ugled parlamenta, a svi poslanici bi trebalo da vode računa o tome“, kaže Babić.

I Dijana Vukomanović, predsednica kluba SPS, smatra da treba uvesti radni kvorum. Ona ukazuje da svaki poslanik predstavlja skoro 16.000 građana, koji očekuju da ih onaj koga su izabrali i dostojno predstavlja.

Lider Nove stranke Zoran Živković, koji podseća da je radni kvorum bio obavezan u vreme kad je on bio premijer, kaže nam da nema ništa protiv toga da se to pravilo vrati

“Nema potrebe da se menja Poslovnik, već je dovoljno da svako disciplinuje svoje poslanike. Onda bi se i jasno znalo kad opozicija bojkotuje sednicu, a kad samo ne dolazi“, ističe Živković.

Demokrate, međutim, predlog vlasti o radnom kvorumu vide kao novi korak ka obesmišljavanju parlamentarizma.

“Uvođenje radnog kvoruma je stara priča, a predstavnicima vlasti je bolje da vode računa o tome da na sednice dolaze njihovi poslanici, jer vlast je najodgovornija za kvorum“, kaže Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS za “Večernje novosti“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: