"Poseta Dačića za unapređenje odnosa"

Predsednik Irana Hasan Rohani rekao je tokom razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem da je dogovoreno sveukupno unapređenje saradnje.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2015.

18:25

Default images
foto: Beta/AP

On je izrazio spremnost Irana za intenziviranje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene sa Srbijom.

Rohani je izrazio očekivanje da će poseta ministra spoljnih poslova Ivice Dačića dati nov i svež impuls razvoju i unapređenju odnosa dve prijateljske zemlje, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U razgovoru su, kako se navodi u saopštenju Minstarstva spoljnih poslova, prepoznate i ostale oblasti koje sadrže potencijal za unapređenje bilateralne saradnje Irana i Srbije, kao što su energetika, poljoprivreda, saradnja u oblasti kulture, univerzitetska saradnja, saradnja istraživačkih centara.Ministar Dačić je Rohaniju preneo duboko poštovanje Srbije i srpskog naroda prema tradiciji i kulturi Irana, a susret je iskoristio i da predsedniku Irana, sa kojim se sastao drugi dan posete toj prijateljskoj zemlji, zahvali na principijelnoj poziciji kada je u pitanju nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Predsednik Irana je podsećajući na postignuti sporazum o nuklearnom programu dodao da je taj dogovor dokaz da pomoću pregovora mogu da se reše najkomplikovaniji problemi.

Šef srpske diplomatije sastao se danas i sa ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohamadom Rezom Nematzadehom.

"U razgovoru je prepoznata potreba da se zajedničkim naporima podigne intenzitet ekonomskih odnosa, kako bi oni pratili dobre političke odnose. Pozdravljeno je ponovo aktiviranje Mešovite komisije, čije se zasedanje očekuje do kraja godine, kao i predstojeća poseta iranske privredne delegacije Srbiji", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u razgovoru sa spoljnopolitičkim savetnikom vrhovnog lidera Ali Akbarom Velajatijem evocirane su uspomene na prošla vremena i Pokret nesvrstanih i razmenjena su mišljenja o najvažnijim međunarodnim događajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: