Nikolić: Srbija spremna za pomirenje

Hrvatska akcija "Oluja" ostavila je pustoš tamo gde su vekovima živeli Srbi u Hrvatskoj, ali i prazninu u dušama "progonitelja", izjavio je predsednik Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 04.08.2015.

12:50

Default images
Foto: Tanjug

"Čovek nije stvoren da bude zver, u njegovom mozgu ostaje nemirenje sa zločinom koji je počinio, na njegovom obrazu ostaje utisnut pečat zlikovca. Deo hrvatskog naroda, onaj deo koji i sada kroji sudbinu svoje države i određuje njen odnos sa svojim srpskim narodom, mora da živi sa tim", rekao je Tomislav Nikolić.

Foto: Tanjug
On je na Fruškoj gori prisustvovao parastosu žrtvama stradalim u akciji "Oluja" i osveštavanju krsta buduće crkve Blage Marije.

Kako je kazao, deo hrvatskog naroda moraće da živi i sa "nezaboravnom i neizbrisivom slikom kolone od 250.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti koji su, osim golog života i porodičnih fotografija, nosili još samo beskrajnu tugu u koloni stida onih koji ih proteruju".

On je istakao da se veličina i snaga jednog naroda ne meri se brojem ubijenih i zauvek proteranih slabih i nezaštićenih, spaljenim kućama, zatrovanim bunarima i poklanom stokom.

"Vaša ognjišta bezumnici su pretvorili u oganj, vaše stradanje i patnju slave kao svoju pobedu i dan kada su obnovili državu koja im je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera. Pobili su i proterali Srbe, pravoslavne i svetosavne. Istorija nas je naučila da je to u Hrvatskoj velika i neoprostiva, a jedina krivica", kazao je predsednik Srbije.
Foto: Tanjug
Nikolić je rekao da oprostiti nikada ne znači zaboraviti, ali da su Srbi kroz svoju istoriju umeli da se u ime nekih interesa, koji su bili svačiji samo ne srpski, lako odreknu i gotovo zaborave svoje žrtve.

"Nikada nije kasno da ispravimo istorijska sagrešenja i da pamtimo svoje koji su stradali i još stradaju. Srbija i Srbi su spremni na oprost i pomirenje, ali ne zavisi sve samo od nas", istakao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: