Sicilija: Uhapšeno 11 pripadnika "Koze nostre"

Na Siciliji je uhapšeno 11 osoba osumnjičenih za pomaganje u bekstvu mafijaškom bosu i prvom čoveku kriminalne organizacije "Koze nostre" Mateu Mesini Denaru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

12:57

Default images
Foto: Thinkstock

Denaro je već 20 godina u bekstvu.

Među uhapšenima je i 77-godišnji Vito Gondola, jedan od bivših boseva, optužen da za Mesina Denara vodi tajnu mrežu komunikacije.

Osnovno sredstvo komunikacije za članove mafije je "pižino", što je u sicilijanskom žargonu u osnovom značenju papirić koji mafijaši koriste za dogovaranje, odnosno preko kojih bos daje instrukcije članovima svoje grupe.

Gondola je za svoje članove koristio formulacije poput "hrana za ovce je spremna", "treba ošišati ovce" ili "odvojio sam ti rikotu, dođi kasnije".

Te poruke su bile sakrivene ispod velikog kamena na jednoj farmi u okolini Trapanija, na Siciliji. Članovi mafije kojima su bile namenjene poruke posle čitanja bi ih zapalili.

Mateo Mesina Denaro (53) se smatra naslednikom dva najveća mafijaška bosa koji su u zatvoru, Tota Rine i Bernarda Provencana.

Mesina Denaro osuđen je na doživtonu robiju zbog ubistva, ali je 20 godina u bekstvu. Jedina njegova fotografija koja je poznata policiji je sa početka 1990-tih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: