Kale: Migranti kamenicama gađali policiju

Migranti u francuskom gradu Kaleu su tokom noći izvršili čak 1.700 pokušaja da probiju ogradu i uđu u tunel ispod Lamanša, kako bi dospeli do Velike Britanije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2015.

12:30

Default images
Foto: Beta/AP

Tom prilikom jedan policajac je zadobio povrede lica kad je pogođen kamenom, naveli su izvori iz francuske policije

Od pomenutih 1.700 pokušaja proboja ograde, policajci su odbili oko 1.000, dok je njih 700 sprečeno na području od oko 650 hektara ispred Evrotunela, koji spaja Francusku i Englesku, prenela je agencija AFP.

Policajca koji je pogođen kamenom u lice gađao je jedan sudanski migrant, koji je ubrzo uhapšen, dok je policajac prebačen u bolnicu kako bi mu rana bila zašivena.

Sinoćnji broj pokušaja proboja ograde značajno je veći u odnosu na proteklih nekoliko noći, kad je takvih pokušaja bilo tek nekoliko stotina.

Haos u Kaleu je dostigao svoj vrhunac prošle nedelje kad je zabeleženo više od 2.000 pokušaja proboja ograde, a jedna osoba je poginula. Reč je o Sudancu starom tridesetak godina, kojeg je pregazio kamion.

Najmanje 10 ljudi je poginulo od juna u pokušaju da uđu u Evrotunel i ilegalno se ukrcaju na voz ili kamion koji idu do Engleske, koju migranti smatraju "Eldoradom".

Francuska policija je povećala broj svojih pripadnika u Kaleu za 120, što je doprinelo padu broja pokušaja proboja ograde, a britanska vlada je prošle nedelje obećala da će izdvojiti 10 miliona evra za ojačanje ograde oko železničkog terminala u Kokelu, gradiću u blizini Kalea gde se ukrcavaju putnici za Englesku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: