"Za Srbiju veoma bitni dobri odnosi sa Iranom"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić navodi da je za Srbiju veoma bitno da unapredi tradicionalno dobre i prijateljske bilateralne odnose sa Iranom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 03.08.2015.

23:36

Default images

Iran je, kako je naveo, velika zemlja koja ima 80 miliona stanovnika, koja je sada postigla sporazum o kontroli nuklearnog programa sa svetskim silama i koja se vraća na svetsku pozornicu.

"Što se tiče Srbije, Iran je zemlja koja predsedava Pokretom nesvrstanih i zemlja koja, imajući u vidu da je naš tradicionalni prijatelj, nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a samim tim je od velikog značaja njeno postavljanje za čitav niz drugih islamskih zemalja kada je reč o pitanju Kosova", rekao je Dačić tokom prvog dana posete Teheranu.

Prema njegovim rečima, "cilj našeg državnog rukovodstva je da uspostavimo što bliže odnose sa Iranom, u duhu tradicionalnog prijateljstva".

Takođe je značajno i da se održavaju redovne političke konsultacije između ministarstva i redovne posete ministara spoljnih poslova svake godine, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

Sa druge strane, važno je da se aktivira mešoviti komitet između Irana i Srbije, kao i da se radi na ekonomskoj saradnji, rekao je Dačić i dodao da se očekuje i sastanak ministara poljoprivrede.

Čitav niz sporazuma, kako je naveo, čeka na usvajanje, u oblasti ekonomije, nauke, kulture, obrazovanja, a moguće ukidanje viza između naše dve zemlje omogućilo bi i dolazak većeg broja iranskih turista u Srbiju.

Prvi dan posete Teheranu, tokom kojeg je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Muhamedom Džavadom Zarifom i predsednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem, Dačić je ocenio kao veoma uspešan.

On je izrazio očekivanje da će se sutra sastati sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem i da će to biti prilika da se još jednom potvrde tradicionalno bliski i prijateljski odnosi dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: