Talibani saopštenjem negirali vest o smrti lidera

Avganistanski talibani objavili su saopštenje u kojem citiraju lidera ozloglašene brutalne pobunjeničke grupe "Hakani" DŽalaludina Hakanija.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2015.

14:06

Default images

Oni su tako pokušali da negiraju vesti o njegovoj smrti.

U saopštenju, objavljenom danas na sajtu talibana, Hakani je izrazio žaljenje zbog smrti Mule Mohameda Omara, jednookog lidera talibana čiju su smrt ekstremisti potvrdili prošle nedelje, prenela je agencija AP.

Talibani su za novog vođu proglasili Mulu Aktara Mohameda Mansura i juče objavili njegovo obraćanje javnosti.

Glasine o Hakanijevoj smrti cirkulišu poslednjih godinu dana, ali ih talibani redovno negiraju. Poslednja vest o tome, objavljena u petak, navodi da je on poginuo na istoku Avganistana pre godinu dana.

U jučerašnjem saopštenju Mansura se navodi: "Te tvrdnje nemaju nikakvog osnova. Hakani je već dugo blagosloven dobrim zdravljem i u poslednje vreme nije imao zdravstvenih problema."

Hakanijevog sina Siraddzudina su talibani izabrali za Mansurovog zamenika, što analitičari tumače kao njihov pokušaj da obezbede stalni priliv sredstava od Hakanijevih bogatih pristalica.

Hakanijeva grupa se smatra jednom od najopakijih militantnih organizacija u Avganistanu, a odgovorna je za složene i dobro isplanirane napade koji često uključuju veliki broj bombaša-samoubica i rezultuju velikim brojem žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: