Frljić: Pokrenut medijski linč, nije kontra-Oluja

Reditelj Oliver Frljić saopštio je da je Slobodna Dalmacija pokrenula medijski linč i da je netačan naslov iz tog lista da u Rijeci pravi proslavu kontra-Oluja.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

13:28

Default images
Foto: Screenshot/SCEN - CENTAR ZA SCENSKI DIZAJN

Splitska Slobodna Dalmacija objavila je 29. jula na naslovnoj strani štampanog izdanja naslov "U Rijeci spremaju Kontra-Oluju", da bi isti tekst bio objavljen i na sajtu novina sa naslovom "Frljić i Pupovac u Rijeci organiziraju proslavu kontra-Oluje!". Tekst najavljuje događaj koji je zakazan u riječkom pozorištu za 5. avgust.

Upravnik riječkog HNK Ivana pl. Zajca, Oliver Frljić uputio je predsedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću otvoreno pismo u kojem traži da se javno izjasni o ovom postupku Slobodne Dalmacije.

Frljić je u pismu naveo da je Slobodna Dalmacija pokrenula medijski linč protiv organizatora i učesnika skupa koji je najavljen za 5. avgust.

"5. avgusta će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče. Reč je o pokušaju da se o ratu govori ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Ceo skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega bi trebalo dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru. Iako je dobila ove informacije, a novinar Davor Krile napisao tekst koji ih je tačno interpretirao, Slobodna Dalmacija je odlučila navedeni tekst opremiti na način da se protiv organizatora i učesnika skupa pokrene medijski linč. Tekst je naslovljen "U Rijeci spremaju 'KONTRA OLUJU'", iako takav naslov nema nikakve veze niti sa sadržajem teksta, niti sa sadržajem planiranog skupa. Većina portala prenela je samo naslov, te svoje dalje interpretacije gradila na njemu", naveo je Frljić.

Frljić je zatražio od Lekovića da se javno izjasni o tome da je reč o eklatantnom primeru kršenja novinarske etike.

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković upozorava da je postupak uredništva splitskog dnevnika "nedopustiv, neprofesionalan i opasan", jer su "sadržajno potpuno korektan tekst svog novinara Davora Krile naslovili krajnje neprofesionalno i huškački".

"Štaviše, tako "opremljen" tekst je najavljen i na naslovnoj strani Slobodne Dalmacije od 29. jula tvrdnjom: U Rijeci spremaju 'Kontra-Oluju'", naveo je Leković.

Smatrajući naslovnu stranu Slobodne Dalmacije na kojoj stoji "U Rijeci spremaju kontra-Oluju" prostačkom manipulacijom, oglasio se riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

U svom saopštenju on je opremu teksta u Slobodnoj Dalmaciji naziva "medijskom manipulacijom bez presedana" i podseća da će u Rijeci 5. avgusta nizom manifestacija biti obeležena godišnjica "Oluje" jer su "Rijeka i Riječani ponosni na činjenicu da je u akciji Oluja, kojom je oslobođen velik deo do tada okupirane teritorije Hrvatske, učestvovao velik broj naših sugrađana. Mnogi od njih nikada se nisu vratili svojim kućama, i ovaj grad ceni i poštuje njihovu žrtvu i žrtvu svih učesnika "Domovinskog rata".

Šta će biti 5. avgusta

Riječko Hrvatsko narodno kazalište saopštilo je da će na godišnjicu "Oluje" 5. avgusta, dok bude trajala centralna proslava u Kninu, u riječkom HNK pet proteranih žena različite nacionalnosti ispričati svoja sećanja na te ratne dane.

"Kroz njihova sećanja i životne priče pokušaće se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušava predstaviti službena/e politika/e. Njihova kontrasećanja koja nisu usmerena protiv već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvek ostaju negde na marginama ili nikad ispričane, priče što ih verojatno neće zabeležiti ni službena istorija", stoju u saopštenju HNK povodom najavljenog događaja.

"Ovim događanjem pokušavamo otvoriti i javnu debatu o položaju žena u ratu, progovoriti o zamjeni ratnog nasilja nad ženskim subjektom "mirnodopskim" nasiljem kroz dominantne/muške narative o ratu, te mogućnosti emancipacije od njih kroz kreiranje prostora ženskog sjećanja".

Rekli su da će se Branko brzo vratiti

"U to vrijeme sam s dvojicom maloljetnih sinova bila u izbjeglištvu u Zaprešiću, a suprug Branko je ostao u Osijeku jer je bio jedan od direktora Pošte. Svaki dan, izuzev subote i nedjelje, čuli smo se telefonom čim bi on stigao na posao. U ponedjeljak, 25. 11. 1991. godine otpratila sam djecu u školu i potom čekala njegov poziv. Javio mi se tek oko 16 sati. Grdila sam ga što mi se nije javio ranije, a on mi kaže da uopće nije išao na posao, da mu je u petak pred kraj radnog vremena došao šef i rekao da je od ponedjeljka na slobodnim danima te da ne ide nikuda iz Osijeka u slučaju da ga budu trebali. Nikada nije rekao da ga je strah, da ga je netko dirao, napadao. Ništa.

Sutradan u 11.30 po njega je došlo troje naoružanih osoba, jedna žena i dva muškarca u odorama Hrvatske vojske. Pozvonili su na vrata i rekli mu da s njima pođe na informativni razgovor. Kazali su mu da ne treba ponijeti dokumente jer će se brzo vratiti. Nakon pola sata je to isto troje ljudi došlo u našu kuću, ali ovaj put bez njega. Odvezli su naš automobil iz garaže. Odonda ga više nikad nisam vidjela ni čula."

Marija danas živi u Osijeku s jednim od sinova i ima 65 godina. Do 1994. godine, kada je njen suprug Branko kao nestala osoba proglašen umrlim, Marija i njena deca živeli su na rubu egzistencije. Ostatak Marijine priče moći će se čuti 5. 8. 2015. u HNK Ivana plemenitog Zajca u Rijeci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: