Grad i dalje preti, Valjevo bez raketa

Valjevo i nekoliko okolnih sela pogodio je grad, a slična situacija mogla bi da se ponovi još nekoliko puta do sutra uveče, rekli su stručnjaci agenciji Beta.

Izvor: Beta

Nedelja, 02.08.2015.

17:21

Default images
Foto: Thinkstock

Novi gradonosni oblak već je formiran nad Bobijom i on se ka Valjevu kreće dolinom reke Jablanice, a protivgradne stanice na području tog grada nemaju više ni jednu raketu.

"Tokom popodnevnog udara potrošeno je svih 40 raketa, nema više ni jedne. Grad Valjevo nije kupio rakete iako je odluka o nabavci poodavno doneta", rekao je načelnik Odeljenja za protivgradnu zaštitu RHMZ Srbije Zoran Babić.

Dodao je kako na području Uba, Ljubovije, Krupnja, Loznice, Šapca, Bogatića, a odskoro i Vladimiraca ima stanica sa po 14 raketa, jer su ih njihove lokalne samouprave nabavile na vreme.

Babić je precizirao da je današnji grad bio "redak ali krupan", a u Centru za obaveštavanje u Valjevu agenciji Beta je rečeno kako već imaju preko 50 prijava oštećenja na stambenim objektima i automobilima. ;

Jedan od proizvođača protivgradnih raketa sa modernim lanserima je i valjevska fabrika "Krušik", a Valjevo nije bilo kadro da se izbori za to da i "Krušik" donira deo arsenala za odbranu od grada, kao što je to bio slučaj pre dve godine.

Protivgradna odbrana Srbije bila je izmeštena u MUP ali je nedavno ponovo vraćena u okrilje RHMZ Srbije. Problem protivgradnih raketa na nivou države nije rešen bar nekoliko godina, svejedno ko je bio nadležan za odbranu – MUP ili RHMZ, pa su u pomoć priskakale lokalne samouprave, koje su sufinansirale i rad strelaca na protivgradnim stanicama, što je donekle ublažavalo probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: