"Izjašnjavanje o nacionalnosti nije obavezno"

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže da izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti nije obavezno.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.08.2015.

11:57

Default images

Šabić ocenio je danas da odredba zakona o upisu podataka o nacionalnoj pripadnosti u Registar ni u kom slučaju ne može podrazumevati obavezu zaposlenih u javnom sektoru da se izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti.

"Taj upis može biti vršen samo fakultativno, samo onda kad i ako to oni žele", istakao je Šabić, reagujući da to što mu se, kako se navodi u saopštenju, obratio veći broj predstavnika medija i građana interesujući se za njegov stav i eventualnu reakciju povodom činjenice da je upravo usvojenim Zakonom o Registru zaposlenih, izabranih, imenovanih, postavljenih i angažovanih lica kod korisnika javnih sredstava, pored ostalog predviđeno da se u Registar unose i obrađuju podaci o nacionalnoj pripadnosti zaposlenih.

"To rešenje nije bilo sadržano u predlogu zakona koji je Vlada uputila u Skupštinu, ono je sastavni deo Zakona postalo kada je Vlada prihvatila odgovarajući amandman, pa Poverenik nije bio u prilici da o njemu daje mišljenje niti je Vlada prihvatajući amandman, to mišljenje tražila", navodi se u saopštenju Kabineta poverenika.

Šabić je naveo da, shodno navedenom, nije informisan ni o argumentima na kojima je amandman zasnovan, ali je dodao da polazi od pretpostavke da je reč o već i ranije pominjanim razlozima kao što su ravnopravnost u vođenju javnih poslova i s tim u vezi, obezbeđenje ravnomerne zastupljenosti pripadnika manjina prilikom zapošljavanja u javnim službama.

"U svakom slučaju mislim da je u vezi sa usvojenim rešenjem neophodno podsetiti na nekoliko apsolutno relevantnih odredbi Ustava i zakona. Naš Ustav (član 47) izričito predviđa da je izražavanje nacionalne pripadnosti slobodno te da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti", istakao je Šabić.

On je podsetio i da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti (član 16) podatak o nacionalnoj pripadnosti svrstava u kategoriju naročito osetljivih podataka koji se mogu obrađivati isključivo na osnovu slobodnog pristanka, kao i da Krivični zakonik (član 130) predviđa kao krivično delo sa zaprećenom kaznom zatvora do 3 godine prinuđivanje nekog da se izjasni o nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: