Dačić: Novi ambasadori do kraja godine

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavljuje da će Srbija do kraja godine uputiti u diplomatsko-konzularne misije 30 novih ambasadora i generalnih konzula.

Izvor: RTS

Nedelja, 02.08.2015.

21:40

Default images

Posle više od dve godine, Srbija će u Nemačku poslati ambasadora. Predsednica Odbora za spoljne poslove u Skupštini Srbije Aleksandra Đurović to kašnjenje objašnjava time da je važnije izbeći pogrešna rešenja. Ko će biti novi ambasador javnost će, kaže, uskoro saznati, prenosi RTS.

"To je profesionalac, karijerni doplomata, osoba koja govori strane jezike, ima dobru poziciju i poštovanje i u srpskim i u nemačkim krugovima, a upravo su nam takve osobe potrebne na tako važnim mestima", kaže Đurovićeva.

Predlog ambasadora u zemljama u kojima trenutno nisu postavljeni usaglašen je između Vlade i predsednika Republike Srbije i realizovaće ga Ministarstvo spoljnih poslova, rekao je Vuk Fatić iz Predsedništva Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da će procedura za slanje 30 novih diplomata početi od sutra. A ona nekada može da potraje i više meseci.

"Od ponedeljka će sve to biti u proceduri, ne svi odjednom, već jedan značajan broj. Pri tome mi ne možemo o tome da govorimo u smislu imena zato što je to praksa, dok naš predlog ne dobije agreman – odnosno saglasnost od strane primaoca – o tome se ne govori javno", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Veći deo javnosti smatra da nije dobro to što u nekim zemljama dugo nemamo ambasadore, ali ima i mišljenja da to nije jedini problem srpske diplomatije.

"Naša diplomatija treba da se podvrgne totalnoj reformi, da se postavi na profesionalne noge i da se napravi jedan plan kadrovske obnove naše celokupne spoljnopolitičke službe. Ona podrazumeva i ovu diplomatiju unutra", kaže Srećko Đukić, ambasador u Belorusiji od 2004. do 2011.

Osim u Nemačkoj, Srbija nema ambasadore ni u Hrvatskoj, Argentini, Emiratima, Saudijskoj Arabiji, na Kipru, u Grčkoj, Zambiji, Indoneziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: