"Odnosi Srbije i Hrvatske su uvek protokolarni"

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je za “Večernji list“ da obeležavanje godišnjice “Oluje“ ne mora da stvara napetost između Hrvatske i Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

18:40

Default images
Foto: Beta

“Mislim da ti dani sami po sebi nisu problem. Većina ljudi u svakoj državi u našem okruženju i dalje je savršeno sposobna da vidi tuđu krivicu, ali je i dalje svaki pogled u ogledalo i suočavanje sa sopstvenim gresima privilegija progonjene manjine, jednako u Srbiji, BiH, na Kosovu ili Hrvatskoj“, naveo je on.

Jovanović je izjavio da ga je uvek interesovalo da se bavi “zlom koje su činili predstavnici njegovog naroda, bez gledanja u kojoj meri to rade drugi".

“Voleo bih da Dan zahvalnosti i Dan sećanja jednako opominju na užas rata i da jednako služe ideji da se takvo zlo ne desi ni nama ni nikom pored nas“ naglasio je Jovanović.

On je naveo da mu sve vojne parade, i ona organizovana u Beogradu i ova koja će se organizovati u Zagrebu, liče jedna na drugu.

“Meni lično sve te vojne parade, ona beogradska od prošle godine i ova zagrebačka, u kojima se po gradskim ulicama voze prestareli vojni krševi i nebom lete old tajmeri stari40 godina, sve mi to liči jedno na drugo i mislim da je u oba slučaja izraz vlasti koja nema šta da ponudi svom narodu osim tog jalovog zveckanja oružjem“ rekao je on.

Kako je naveo, da je on na vlasti ili neko sličan njemu, u Srbiji bi se odavno desila lustracija u politici, vojsci, medijima, crkvi i svim segmentima javnog života.

Na pitanje da li su za novu rundu napetih odnosa krivi srpski ili hrvatski političari, Jovanović odgovara da su odnosi između dve zemlje uvek bili protokolarni.

“Odnosi između Srbije i Hrvatske, ali i drugih zemalja u regionu, uvek su bili nekako protokolarni, u najboljem slučaju premazani nekom lepom marketinškom veštinom, ali bi u principu uvek lako upadali u stare klišee“, ocenio je on.

Jovanović je dodao da je LDP uvek imao dobre odnose sa HNS i Vesnom Pusić.

“Mislim da je važno da svako sa svakim razgovara. Mislim da je dobro što i najkonzervativniji delovi naših društava danas imaju nekakve kontakte, ne gledaju se više preko nišana nego razgovaraju. Nije problem u tome da se razumemo mi i HNS. Problem je da se razumeju stranke sa većinskom podrškom u svojim zemljama i u tome ih treba ohrabrivati, gurati napred“, naglasio je Jovanović.

On je naveo da je od atetnata na Zorana Đinđića Srbija deset godina potrošila vodeći neiskrenu i nejasnu politiku, a osvrnuo se i na to zbog čega je premijeru Aleksandru Vučiću data tolika podrška.

“Te godine, kad je trebalo što brže da prođe kroz bolnu tranziciju, Srbija je trošila na opstrukciju saradnje sa Haškim sudom, na saplitanje Crne Gore, na saplitanje Kosova, na lutanje u spoljnoj politici. Vučić im je ponudio najjednostavniju formulu, spisak onih koje će da uhapsi i osudi i ljudima je izgledalo da će im ta kazna kompenzovati deo nezadovoljstva. Nažalost, jednostavna rešenja su retko ispravna“.

On je naveo da je dobro što postoje kontakti između Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića, iako su odnosi “neiskreni“.

“Loše će biti ako se ponovo, posle protokolarnih susreta, stvari vrate tamo gde su bile i ranije i ako svako u svojoj sredini nastavi da pali vatre kao što ih je palio do sada“ ocenio je predsednik LDP-a.

Jovanović se osvrnuo i na odnose Srbije i Kosova, navodeći da je Kosovo odavno nezavisna država i da bi bilo “racionalno uraditi sve da Kosovo postane normalno i stabilno društvo sa kojim ćemo uspostaviti odnose rasterećene prošlosti u najvećoj meri“.

Na pitanje da li je moguće da u Srbiji na vlast ponovo dođe neko Đinđićevog profila, Jovanović je odgovorio da je Srbija danas na tački sa koje može da sklizne na bilo koju stranu, ikao se “deklarativno kreće evropskim putem“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: