"Oluja" - kamen spoticanja u odnosu BG i ZG

Sećanje na 5. avgust 20 godina posle. Oluja je za Srbiju egzodus više od od 220.000 ljudi za Hrvatsku briljantna vojna akcija.

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

16:15

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

U Beogradu će se oglasit zvona u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i sirene sa signalom za prestanak opasnosti, a u Zagrebu parada i vojna muzika.

Kakva se poruka šalje krhkim hrvatsko srpskim odnosima?

"Oluja postaje mesto koje ima potencijal razornog narušavanja odnosa između Zagreba i Beograda. Politike sećanja koje se na osnovi toga grade imaju potencijal trajnoga kriznoga mesta i smatram da je to nešto što će ponovo iscrpljivati, ne samo međusobne odnose Zagreba i Beograda, iscrpljiveće i jedan i drugi narod", kaže Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća.

Savo Štrbac iz centra Veritas i danas broji poginule i nestale Srbe u Hrvatskoj.

Podseća da su odnose dveju zemalja u protekle dve decenije posebno obeležila suđenja za zločine pred međunarodnim i krivičnim sudovima pravde u Hagu.

"Znate, ako se dve države tuže da je jedna protiv druge počinila genocid, pa ne može tu biti nekakvih velikih prijateljskih odnosa", kaže Štrbac.

I organizacije u Hrvatskoj koje se bave civilnim žrtvama rata podsećaju da 20 godina od Oluje postoji samo jedna pravosnazna presuda za taj zločin, a iz Hrvatske nikada nije stiglo izvinjenje za žrtve.

Iako je bilo planirano da u paradi učestvuju i neke članice NATO, zagrebačkim ulicama paradiraće samo domaći vojnici.

"To je poraz unutrašnje politike", kaze bivsi predsednik Ivo Josipović i podseca da nikada ranije na proslavi nisu bili predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: