Novi lider pozvao Talibane da očuvaju jedinstvo

Novi lider avganistanskih Talibana Mula Aktar Mohamad Mansur obećao je s putem audio poruke da će nastaviti pobunu,pozivajući njegove borce da ostanu ujedinjeni

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

13:52

Default images
Foto: Thinkstock

U poruci su i komentari o mirovnim pregovorima, mada nije odmah bilo jasno da li ih podržava ili ne. Mansur je preuzeo Talibane, pošto je u četvrtak potvrđeno da je bivši lider Mula Mohamad Omar umro i da su izabrali za njegovog naslednika Mansura. Avganistanska vlada je u sredu objavila da je raniji vođa mrtav još od aprila 2013. godine.

"Moramo ostati jedinstveni, jer će naš neprijatelj biti srećan ako se razdvojimo", rekao je navodno Mansur u poruci i dodao da je to "velika odgovornost za nas, jer ovo nije posao za jednu, dve ili tri osobe. Naša je odgovornost da vodimo džihad dok se ne uspostavi islamska država."

Mula Omar je bio jednooki tajanstveni šef Talibana, čija je grupa ugostila lidera Al Kaide Osamu Bin Ladena, u godinama koje su prethodile napadu 11. septembra 2001. godine. On nije viđen u javnosti, od kada je pobegao u Pakistan 2001. godine, posle ulaska američke vojske u Avganistan, prenosi AP.

Smatra se da se i novi lider nalazi u blizini pakistanske granice, gde mu je utočište i odakle podržava pobunjenike. Da li će on biti spreman da počne mirovne pregovore sa avganistanskom vladom, ostaje pitanje. Talibani su se povukli iz pregovora, koji su zakazani za petak, pošto je objavljena smrt Mula Omara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: