Povećan broj pogubljenja u svetu 2014.

Broj ljudi osuđenih na smrtnu kaznu i potom pobugljenih u svetu povećao se 2014. godine kada su ubijene 3.576 osobe a godinu dana ranije 3.511.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

13:00

Default images
Foto: Thinkstock

To je saopštilo udruženje koje se bori protiv primene najstrože kazne širom sveta.

U najnovijem izveštaju udruženja "Nessuno tochi Caino" (Ne dirajmo Kaina), 22 zemlje su primenile smrtnu kaznu 2014. godine, odnosno isti broj država kao i 2013.

Kina je i dalje prva zemlja s najviše pogubljenja, 2.400, što je 67 odsto od ukupne egzekucije u svetu. Slede Iran sa oko 800 pogubljenja i Saudijska Arabija sa oko 88 ubijenih osoba.

Udruženje je navelo da namerno koristi termin "najmanje" u određivanju broja pogubljenih pošto neke zemlje to zvanično ne saopštavaju, kao Kina koja to smatra državnom tajnom.

Udruženje je dodalo da je Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, bio najaktivniji u borbi protiv smrtne kazne, zbog čega je dobitnik nagrade "Abolicionista godine".

Papa je u martu ove godine rekao da ništa ne može da opravda primenu smrtne kazne i da ne postoji "human način" sprovođenja takve kazne.

Papa je ponovio protivljenje crkve smrtnoj kazni u pismu Međunarodnoj komisiji protiv najstrože kazne, nezavisne grupe koju čine bivši državni zvaničnici i pravnici.

Nagradu "Abolicioniste godine" ranijih godina su dobili predsednik Senegala Abdučlaj Vad i meksički predsednik Visente Foks kao i druge poznate ličnosti iz političke scene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: