Sarajevo:Zabranjeno odavanje pošte žrtvama "Oluje"

Povodom 20 godina od akcije “Oluja” u Zagrebu će biti održano odavanje počasti žrtvama te vojne operacije. Ista akcija u Sarajevu je zabranjena, navodi UDIK.

Izvor: B92

Subota, 01.08.2015.

18:38

Default images
Foto: Tanjug

U zajedničkom obeležavanju “Oluje” učestvuju Centar za žene žrtve rata – ROSA (Zagreb), Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa Udruženjem za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva, Srpskim demokratskim forumom i Udruženjem slobodarskih aktivista Zagreb.

Obeležavanje će biti održano u Zarebu 3. avgusta 2015. godine na Trgu bana Jelačića od 11:00 do 11:30 sati.

“Cilj je podsetiti javnost na zločine počinjene u operaciji ‘Oluja’ kao i na državno organizovano poricanje ovih zločina. Podsećamo da je u vojnoj operaciji ‘Oluja’ poginulo i nestalo 1. 853 osobe, a proterano preko 220.000 stanovnika Republike Hrvatske većinom srpske nacionalnosti”, navodi se u saopštenju.

“Ovom akcijom želimo još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima i građankama Republike Hrvatske”, dodaje se.

Osim toga, u saopštenju se navodi da je slična akciju 3. avgusta Sarajevu, ispred ambasade Republike Hrvatske, takođe u organizaciji UDIK-a koji je tom prilikom želeo presednici Hrvatske poslati otvoreno pismo, zabranio MUP Kantona Sarajevo.

"Najstrašnija slika koja se može poslati iz Sarajeva"

UDIK je nakon toga saopštio da oštro osuđuje i izražava žaljenje jer je MUP Kantona Sarajevo PU Centar zabranio miran skup ispred zgrade ambasade Hrvatske.

Skup koji je zakazan za ponedeljak 3. avgust 2015. godine za cilj je imao odavanje pošte nastradalima u Oluji" i podsećanje javnosti na zločine Hrvatske vojske prema civilnom srpskom stanovništvu koje Republika Hrvatska danas s ponosom slavi, navodi se u saopštenju.

"Ovim činom na ovakav način PU Centar Sarajevo se stavlja u zaštitu Republike Hrvatske, te ovakav vid skupa zabranjuje. S tim u vezi, ovo je najgora i najstrašnija slika koju možemo da pošaljemo iz Sarajeva, a želja je bila nešto sasvim drugo. Zabranom obeležavanja godišnjice stradanja Srba u 'Oluji', Sarajevo je poslalo jasnu poruku da u Sarajevu nema prostora gde se javno može govoriti o masovnim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše Jugoslavije", dodaje UDIK.

U UDIK-u smatraju da je to dokaz solidarisanja sa politikom koju vodi Republika Hrvatska, a to je politika koja ima za cilj diskriminaciju i veličanje odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom u Hrvatskoj.

U saopštenju se još dodaje da je ovo poruka svim koji se bave suočavanjem sa prošlošću da jednostavno to nije tema koja će da zanima političku elitu u budućnosti.

"Zabraniti mirno okupljanje je nešto što se ne radi u demokratskom društvu a naročito ne u društvu koje je doživelo sličnu sudbinu", smatraju u UDIK-u.

"Uprkos zabrani okupljanja, UDIK će u ponedeljak 3. avgusta 2015. godine uputiti pismo predsednici Republike Hrvatske i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Republike Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje će imati dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali i ozbiljno shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: