Cerar Milanoviću: Arbitraža jedino važna

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je premijeru Hrvatske Zoranu Milanoviću da je Arbitražni sporazum jedina važeća osnova

Izvor: Tanjug

Subota, 01.08.2015.

10:15

Default images

Cerar je ovo poručio u odgovoru na poziv premijera Hrvatske Zorana Milanovića da se sastanu i razmotre iznošenja graničnog spora pred drugu međunarodnu pravosudnu instituciju.

Arbitražni sporazum jeste i biće jedina važeća osnova za rešenje graničnog pitanja, odgovor je slovenačkog premijera Cerara.

Kako je saopšteno iz kabineta slovenačkog premijera, Cerar je Milanoviću odgovorio da su hrvatski potezi vezani za arbitražu "vredni žaljenja" i da Slovenija od tog postupka neće odustati, te da očekuje da će on biti nastavljen.

"Slovenačka vlada u celosti odbija argumente na kojima Hrvatska zasniva svoje postupke. Arbitražni sporazum jeste i biće jedina važeća osnova za rešenje granica dveju država", istakao je Cerar.

Hrvatski su potezi u suprotnosti s arbitražnim sporazumom i za njih ne postoji nikakvo uporište u mđunarodnom pravu, naveo je Cerar u odgovoru na Milanovićev poziv.

Milanović je pozvao u petak slovenačkog kolegu na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred, kako je naveo, odgovarajući međunarodni forum, nakon što je Hrvatska odlučila da izađe iz arbitražnog postupka.

Milanović je upismu Ceraru predložio da se susret održi Hrvatskoj ili u Sloveniji, imajući, kako je naveo, u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dveju susednih država u Evropskoj uniji i NATO-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: