Otvoreno prvo permakulturno naselje u Srbiji

Povratak prirodi je odavno trend, te su tako po svetu počela da niču i permakulturna naselja, kod nas nepoznata.

Izvor: Beta

Subota, 01.08.2015.

20:35

Default images

Međutim, Zoran Stanimirović iz sela Osnić kod Boljevca je sa svojim prijateljima napravio prvo permakulturno naselje u Srbiji.

Kada se vratio iz Amerike u svoj rodni kraj, selo Osnić kod Boljevca, Zoran Stanimirović je doneo i nove ideje.

Sa željom da sebi obezbedi mirnu i zdravu starost, ali i da pomogne svojim zemljacima, odlučio je da počne sa pionirskim poslom I izgradi permakulturno naselje.

“Permakulturno naselje znači naselje po principima trajne poljoipriverde i očuvane plodnosti zemljšta. Dakle, ne urušavamo privredne resurse, sve ostaje sledećim generacijama sa istom plodnošću”, navodi Zoran Stanimirović.

Novo naselje će se, prema Stanimirovićevim rečima, prostirati na 30 hektara zemlje.

Da zainteresovanih za ovakav način života ima govori i primer bračnog para Dimitrijević iz Zemuna koji se prijavio da svoj novi dom izgradi upravo ovde.

Šta je čoveku više potrebno sem kuće u kojoj će da živi i da ima sovju hranu. To je sve, sa tim možeš zdravo da se razvijaš”, naveo je Nenad Dimitrijević.

“Živim u Beogradu, ali mislim da je ovo bolje i zdravije mesto za život. Mesto na kojem ima više slobode”, dodaje Marijana Nikolajević.

Permakulturna naselja, kaže Stanimirovic, na neki način predstavljaju povratak u budućnost, jer vraćajući se korenima i prirodi stvaramo sebi lepšu i bolju budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: