Pop sagradio nelegalnu farmu za 8.500 pilića

Žitelji vojvođanskog sela Žitište kivni su na komšiju, sveštenika, koji je sagradio farmu pilića.

Izvor: Beta

Subota, 01.08.2015.

16:25

Default images
Foto: B92

Iako inspekcija tvrdi da sveštenik nema građevinsku i dozvolu za držanje živine, otac Borko je u međuvremenu završio objekat i dovezao 8.500 pilića.

Da komšiji crkne krava, u ovom slučaju, pile. Ili, i nad popom ima pop. I jedna i druga izreka, zavisi koju stranu pitate, mogla bi da opiše problem žitelja jednog naselja u Žitištu.

Zbog farme od 8.000 pilića, koju je sagradio Borko Tomić, inače lokalni sveštenik, njegove prve komšije veoma su uznemirene.

"To je zaista tolika količina neprijatnog mirisa, koja se oseti u vešu, u posteljini, u svim prostorijama u kući, što nas je i nateralo na ovakav jedan čin, da alarmiramo sve nadležne institucije", kaže Svetlana Maja Babić.

Nadležne institucije tvrde da je Borko Tomić bespravno sagradio objekat.

"Reč je o bespravno izgrađenom objektu, za koji je istina, podnet zahtev za legalizaciju, ali je on od strane nadležnog odeljenja opštinske uprave pravnosnažno odbijen, tako da pomenuti objekat nema dozvolu za gradnju", navodi Branko Ljuboja, načelnik Opštinske uprave Žitište.
Foto: B92
Da građevinsku dozvolu nema, ne spori ni Borko Tomić, čija je supruga formalni vlasnik farme pilića.

Uveren je da će dozvolu dobiti na osnovu novog Zakona o legalizaciji.

Borko Tomić kaže da je od opštine tražio odgovor da li je njegova farma, u samom selu, na kojoj ima deset hiljada pilića, u skladu sa opštinskom Odlukom o držanju domaćih životinja. Taj odgovor, ni posle nekoliko meseci, tvrdi da nije dobio.

Tomićeva farma, međutim, nije jedina u selu. Ima ih desetak, kažu meštani. U istoj ulici, preko puta Tomićeve, komšija već sedam godina ima farmu od 6.000 pilića.

"Nisam imao problema sa momšija, za sada nisam, ali ne znam šta se može sutra desiti", kaže Kosta Trivunović, vlasnik druge farme.

Dilemu na čijoj je strani zakon rešiće odluka Upravnog suda. Tada će biti jasno da li će Tomići moći da nastave da gaje piliće, kao što to mogu i neki drugi farmeri u selu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: