Rusija kritikovala britansku istragu o Litvinjenku

Ruske vlasti ocenile su britansku istragu o okolnostima smrti bivšeg agenta KGB-a Aleksandra Litvinjenka kao “selektivnu i politizovanu”.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 31.07.2015.

17:52

Default images
Foto: Gettyimages

Litvinjenko je otrovan radioaktivnim polonijumom u Londonu 2006. godine.

"Selektivnost i odbijanje istražitelja da uzmu u obzir činjenice kompetentnih ruskih organa predstavlja dodatni dokaz politizacije istrage i proizvoljnog tumačenja okolnosti vezanih za taj slučaj", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Javna istraga o smrti Litvinjenka koja se vodi u Velikoj Britaniji i predstavlja razmatranje iza zatvorenih vrata osetljivih dokumenta, počela je u januaru.

Ruski biznismen Dmitrij Kovtun, glavni osumnjičeni u tom slučaju, nije došao na zakazani video link iz Moskve, odakle je trebalo da svedoči za britanski sud.

Kovtun je rekao da neće da svedoči jer nije dobio odobrenje ruskih vlasti za to.

Advokat Litvinjenkove udovice izjavio je ranije u toku dana da je bivši agent KGB-a ubijen po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina i da su ruske vlasti u nekoliko navrata pokušale da spreče istragu o smrti.

Advokat Ben Emerson je rekao da je Moskva pokušala da "osujeti i kontroliše" istragu o smrti Litvinjenka, odbijajući saradnju i postavljajući primedbe i prepreke.

Litvinjenko, koji je pobegao u London 2000. godine i postao oštar kritičar Putina, umro je pošto je popio čaj sa radioaktivnom supstancom polonijum-210 u hotelu u Londonu.

Pre nego što je umro, Litvinjenko je optužio Putina da je naredio njegovo ubistvo. Te tvrdnje je Kremlj opovrgao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: