Kameron šalje ograde i pse u Kale zbog migranata

Britanski premijer obećao je da će obezbediti više sigurnosnih ograda i pasa tragača, kao pomoć francuskoj policiji u sprečavanju migranata da uđu u Evrotunel.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

14:33

Default images
Foto: Beta/AP

Oko 3.000 migranata iz raznih zemalja, uključjući Siriju i Eritreju, kampuju u luci Kale, pokušvajućio da se ilegalno ukrcaju na kamione i vozove koji bi ih preveyli tunelom ispod lamanša do Velike Britanije.

Govoreći, posle hitnog ministarskog sastanka u Londonu, DeKameron je takođe rekao da će zemljište Ministarstva odbrane biti korišćeno za parkiranje kamiona koji čekaju da pređu u francusku luku Kale.

On je zahavlio francuskom predsedniku na dodatnom angažovanju policije, koje su imali određeni učinak: "Mi smo spremni da ponudimo više i zajedničkog rada, a njima bi se smanjio pritisak na toj strani granice.

Britanija je do sada obećala 22 miliona funti (32 miliona evra) za povećanje sigurnosti na francuskom kraju tunela.

Francuska policija je u poslednjih nekoliko dana sprečila na hiljade očajnih pokušaja migranata da preskoče ogradu oko tunela blizu Kalea, iako su mnogi uspeli da pređu preko.
Foto: Beta/AP
Francuska je poslala dodatnih 120 policajaca na to mesto.

Jedan čovek se u sredu ugušio, dok je pokušavao da uđe u kanion u tunelu.

Portparol Evrotunela je rekao da je bilo mnogo manje prekida u saobraćaju od kada je stiglo pojačanje sa kontigentom od 300 policajaca, koji je stacioniran u gradu.

Tokom noći, novinar AFP-a je video talase ljudi koji se pešice spuštaju na šine blizu tunela i koje je zaustavila policija.

Njih desetak je probilo kordon, ali ih je sačekao drugi red policije, oko 300 metara dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: