"U Sirizi postoje samo manji i veći revolucionari"

Centralni komitet Sirize odlučio je da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je Cipras i zatražio.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

00:48

Default images
Foto: Tanjug, AP

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljane zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras je u sredu, pod pritiskom svojih stranačkih kolega iz vladajuće Sirize oko nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora, predložio održavanje vanrednog kongresa stranke.

"Pozivam sve da podelimo političku odgovornost zarad jedinstva Sirize. Predlažem održavanje vanrednog kongresa u septembru", rekao je Cipras članovima centralnog komiteta vladajuće stranke.

Cipras je istakao da postoji "apsurdna podvojenost" u Sirizi, gde mnogi istaknuti članovi, uključujući bivše ministre glasaju protiv reformi, a vlada se oslanja na glasove opozicije kako bi obezbedila njihovo usvajanje u parlamentu.

"U našoj stranci, ne postoje manji i veći levičari, manji i veći revolucionari", poručio je Cipras.

"Ukoliko cilj nije zajednički, nema smisla koegzistencija", dodao je premijer, nagoveštavajući mogućnost rascepa u vladajućoj stranci.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima u julu ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je ovog meseca da glasa za reforme, a Cipras je u sredu rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Grčka vlada je 13. jula pristala na mere štednje u zamenu za trogodišnji paket finansijske pomoći u iznosu do 86 milijardi evra, što je treći program spasavanja te države u pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: