"Jezivo je bilo gledati stampedo na Vučića"

Načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković tvrdi da je u Potočarima kada je napadnut premijer Aleksandar Vučić, „neko zlupotrebio ljude pod emocijom“.

Izvor: Tanjug

Petak, 31.07.2015.

00:14

Default images
Foto: Beta, AP

Dvadeset dana od tog događaja još niko nije uhapšen i osumnjičen za napad ili za organizaciju napada, a Duraković kaže da se nije moglo očekivati da Vučić u Potočarima bude dočekan sa aplauzom, ali da niko nije mogao ni da predvidi da će neko taj događaj “preokrenuti u drugom smeru“.

Prisećajući tog trenutka, Duraković za RTS kaže da je bilo jezivo gledati “taj stampedo“.

"To bi bilo kao da je neko 1991. Aliju (Izetbegovića) doveo na Gazimestan i prošetao ga kroz masu", rekao je on.

Smatra da je šteta minimalna jer je, kako kaže, razumevanja bilo na obe strane.

„Ne može se istina bazirati na šupljoj ili patriotskoj priči. Mirenje je nešto drugo“, kaže Duraković i dodaje da se ne može neko proglasiti zločincem dok ga sud ne osudi.

To je, naveo je, slučaj i sa Naserom Orićem.

Proces protiv njega je u toku i ne treba prejudicirati ishod, napominje Duraković, ne krijući da je stao na Orićevu stranu kada je bio uhapšen nedavno u Švajcarskoj.

"Ja ne mogu za (Radovana) Karadžiću reći da je zločinac, iako svi znaju da jeste, ali po pravosudnim postulatima on nije osuđen", rekao je Duraković, objavljeno je na sajtu RTS.

Tako je, smatra, i sa srebreničkim zločinom.

„Problem je što mi (Bošnjaci) insistiramo da se to nazove onako kako je sud rekao“, rekao je Duraković i dodao da njemu ništa ne bi značilo ako bi Vučić došao i rekao da prihvata da se u Srebrenici dogodio genocid, ako to, kako je rekao, i dušom ne oseća.

„Ali, nije Vučić izabran da to proglašava, već sudovi. A mase su se zatalasale: dok ne priznate, nema pomirenja", naveo je Duraković koji se, ističe, ne stidi da kaže da je bilo zločina i nad Srbima.

Spreman je, dodaje, da ode na grobove nevinih srpskih žrtava i da osudi te zločine, ali ne i na vojničko groblje u Bratunac.

Ne zna zašto s druge strane te spremnosti nema.

Bošnjaci, smatra prvi čovek srebreničke opštine, treba da se mire sa Vučićem, a ne sa “Ženama u Crnom“ ili sa Čedomirom Jovanovićem.

Kako kaže, Vučić je za njega personifikacija današnje Srbije.

Za susret srpskog premijera sa majkom Munirom u Memorijalnom centru kaže da ga je “dotakao“.

"Kada je zagrlio Muniru, nije se mogao folirati. Bio sam na metar od njega. Pružio joj je ruku, dala mu je cvet. On je nju zagrlio", ispričao je Duraković.

U Srebrenici nema osvete, kaže Duraković i dodaje da narod želi da živi zajedno.

Zato, ističe, brzo nakon jula treba da se vratimo jedini drugima i da se više ne priča o incidentima, već o miru i ekonomiji.

Siguran je da je, kako kaže, incident u Potočarima bio isplaniran s obzirom na transparent koji je neko doneo, ali taj neko nije od onih čiji su najmiliji tu sahranjeni.

“Mi ćemo se potruditi da se incidenti više nikada ne ponove", poručio je Duraković uveren da će već za pet godina biti drugo vreme i da će odnosi Srba I Bošnjaka do tada biti popravljeni.

„Ima prostora za novu istoriju i nove priče“, zaključio je Duraković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

197 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: